Мінфін вдвічі відстає від плану внутрішніх залучень до держбюджету, а по зовнішнім відстає втричі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін вдвічі відстає від плану внутрішніх залучень до держбюджету, а по зовнішнім відстає втричі

Казна та Політика
364
За січень-серпень Міністерство фінансів залучило до Державного бюджету 249,2 млрд гривень загалом в національній валюті та в іноземній валюті в еквіваленті. Залучення міністерства на внутрішньому ринку вдвічі відстає від запланованих у державному бюджеті на 2021 рік.
«Так, за 8 місяців початку року до Державного бюджету було залучено 185,3 млрд гривень в національній валюті та 63,9 млрд гривень в іноземній валюті (у гривневому еквіваленті), що становить лише близько половини від планового обсягу запозичень на внутрішньому ринку», — пише голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин.
Також Мінфін відстає від запланованих у держбюджеті зовнішніх запозичень. За словами очільника Ради НБУ, міністерство має переглянути політику і щодо зовнішніх залучень, адже нині вони становлять лише третину від запланованих за рік.
«З урахуванням невиконання також і плану із зовнішніх запозичень (з початку року плановий обсяг по зовнішніх запозиченнях виконано лише на 1/3), це потребує перегляду Міністерством фінансів підходів до реалізації боргової політики як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках», — пише Богдан Данилишин.
Він вважає, що отримання Україною 2,7 млрд доларів від розподілу спеціальних прав запозичень Міжнародним валютним фондом дозволить нам пройти період пікових виплат за зовнішнім боргом у вересні. Однак Україна має розширювати перспективні джерела фінансування економіки.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас