Будь-яке обмеження на купівлю землі повинно бути обгрунтовано і узгоджено - заступник міністра агрополітики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Будь-яке обмеження на купівлю землі повинно бути обгрунтовано і узгоджено - заступник міністра агрополітики

Казна та Політика
132
Будь-яке обмеження за максимальною площею земельних ділянок, сконцентрованих у власності однієї фізичної або юридичної особи, повинно мати обгрунтування і бути узгоджене всіма зацікавленими сторонами, тоді як будь-які адміністративні бар’єри знижують ліквідність землі як базового активу.
Таку думку висловив заступник Міністра аграрної політики та продовольства Тарас Дзьоба.
Він запропонував у законопроєкті № 5771−1 скоротити максимальну площу земельних ділянок, дозволену до купівлі громадянам України та юрособам з 1 січня 2024 року з нинішніх 10 тис. га до 500 га.
«Щодо 10 тис. га і 500 га — наша думка (Мінагрополітики. — Ред), що будь-яке число має так чи інакше бути обґрунтоване. 10 тис. га свого часу було компромісом, відповідно, обґрунтування у нього було таке, що це компромісне рішення, на якому зійшлися учасники ухвалення рішення за відповідним законом. Взагалі будь-яке „кругле“ число у мене завжди викликає якусь підозру: незрозуміло, чому 500 га, а не 550 га, 432 га, і т.д.», — прокоментував Дзьоба цю законодавчу ініціативу.
Він уточнив позицію Мінагрополітики: функціонування ринку землі має приносити її власнику максимально можливу суму при її продажу. При цьому чим більше буде створено адміністративних норм і перешкод, які хтось повинен буде перевіряти або обмежувати, тим сильніше знижується ліквідність землі і, відповідно, її вартість.
«Ми як Міністерство виступаємо за максимізацію базового активу і виконаємо всі дії, якими можемо сприяти його зростанню», — підкреслив заступник міністра.
При цьому він утримався від оцінки шансів ухвалення цього законопроєкту у Верховній Раді.
Як повідомлялося, законопроєкт № 5771−1 Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо уточнення критеріїв придбання у власність земельних ділянок сільгосппризначення 19 липня зареєстрували у Верховній Раді народні депутати Олексій Устенко та Олександр Качура (обидва — парламентська фракція «Слуга народу»).
Законопроєкт пропонує дозволити купівлю до 500 га землі сільгосппризначення громадянам України і тільки тим створеним в Україні юрособам, які вже обробляють землю на території громади, де розташована їхня земельна ділянка, як мінімум, протягом останніх п’яти років. При цьому потенційний покупець зобов’язаний обробляти не менше ніж 80% вже наявної в його розпорядженні землі.
Згідно з документом, купувати до 500 га землі зможуть тільки ті юрособи, учасниками (акціонерами, членами) яких є тільки громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади, і склад учасників яких не змінювався протягом останніх трьох років до моменту вступу у власність земельної ділянки, що купується юрособою.

Довідка Finance.ua:

  • наразі найвища ціна зафіксована на Київщині (42,2 тис. грн/га), в Одеській області (39,9 тис. грн/га) і Вінницькій області (37 тис. грн/га).
  • найнижча вартість землі зараз на Житомирщині (15,9 тис. грн/га) та Донеччині (17,5 тис. грн/га).

Земля в Україні: як її продавати і що для цього потрібно

За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас