Створено штучний біоматеріал, що самовідновлюється — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Створено штучний біоматеріал, що самовідновлюється

Технології&Авто
780
Команда англійських вчених оголосила про створення штучного біоматеріалу. Він реагує на пошкодження і вміє відновлювати свою структуру. Передбачається, що його можна використовувати для виробництва комерційних матеріалів з функцією самозцілення.
Розробка належить дослідникам з Імперського коледжу Лондона, а сам матеріал включає внутрішню систему реагування. Він створений на основі штучних живих бактерій (ELM) і має здатність до самовідновлення. Сфера застосування цієї технології практично не має меж.
Це можуть бути вітрові шибки, здатні заліковувати власні тріщини, дороги, вибоїни на яких відновлюються з часом, і літаки, що відновлюють пошкодження під час польоту. Ці та інші сценарії дозволять скоротити витрати на обслуговування і знизити викиди в навколишнє середовище.
ELM створені з використанням генно-інженерних бактерій Komagataeibacter rhaeticus, що виробляють флуоресцентні тривимірні сферичні культури, так звані сфероїди. В ході експерименту дослідники пошкодили товстий шар бактеріальної целюлози за допомогою дирокола, а потім вставили в отвори сфероїди, які щойно виросли.
Через три дні матеріал повністю відновився. На наступному етапі вчені планують посилити властивості матеріалу, а також об’єднати сфероїди з бавовною, графітом і желатинами.
За матеріалами:
4PDA
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас