НБУ став збитковим і планує скоротити відрахування до держбюджету майже вдвічі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ став збитковим і планує скоротити відрахування до держбюджету майже вдвічі

Фондовий ринок
2801
Прогнозні очікування Національного банку частини прибутку до розподілу за 2021 рік, яка підлягатиме перерахуванню до державного бюджету в 2022 році, становлять 13,6 млрд грн. Це в 1,8 разу менше, ніж у 2021 році (24,4 млрд грн).
Про це повідомляє пресслужба НБУ.
“Остаточний обсяг частини прибутку до розподілу НБУ, яка підлягатиме перерахуванню Національним банком до державного бюджету в 2022 році, залежатиме від фактичних макроекономічних показників в 2021 році і визначатиметься після підтвердження зовнішнім аудитом і затвердження Радою НБУ річної фінансової звітності НБУ за 2021 рік”, – йдеться в повідомленні.
За даними пресслужби, результат діяльності НБУ за перше півріччя 2021 року без урахування результатів переоцінки фінансових інструментів становить майже 20 млрд грн чистого доходу, що в 2,4 разу більше, ніж у відповідному періоді минулого року. Основною складовою цього результату є чисті процентні доходи в розмірі понад 21 млрд грн.
Разом з тим зміцнення курсу гривні до іноземних валют і зростання прибутковості довгострокових цінних паперів на світових ринках призвели до накопичення з початку 2021 року суми нереалізованих збитків від переоцінки в розмірі 32 млрд грн. Як наслідок, загальний консолідований результат НБУ за 6 місяців цього року становить 12 млрд грн збитків, повідомили в НБУ.
“Водночас звертаємо увагу, що консолідований прибуток/збиток, відображений у фінансовій звітності НБУ, – це не частина прибутку до розподілу, яка підлягає перерахуванню до державного бюджету. Зобов’язання НБУ в частині прибутку до розподілу, що підлягає перерахуванню до державного бюджету, буде сформовано за підсумками 2021 року і оприлюднено навесні 2022 року”, – йдеться в повідомленні.
У пресслужбі також повідомили, що за підсумками півріччя обсяг активів НБУ зменшився на 3% порівняно з даними на 31 грудня 2020 року, і становить 1 294,4 млрд грн. Це скорочення пов’язане, головним чином, з погашенням зобов’язань за кредитами, отриманими від Міжнародного валютного фонду, а також з переоцінкою міжнародних резервів у зв’язку зі зміцненням курсу гривні до іноземних валют за цей період.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас