Покарання за недостовірне декларування — опубліковано текст закону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Покарання за недостовірне декларування — опубліковано текст закону

Казна та Політика
1355
Закон про вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб’єктом декларування декларації опубліковано у черговому номері збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва «Відомості Верховної Ради України» № 35 від 27 серпня 2021 року.
Документ було прийнято під час п’ятої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання, а набув чинності 21 липня 2021 року.
Оприлюднено текст Закону №1576-ІХ «Про внесення змін до Кодексу України Про адміністративні правопорушення, КК України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування».
Згідно із Законом, було посилено покарання за недостовірне декларування (передбачено покарання у вигляді обмеження свободи) і вдвічі зменшено пороги притягнення до відповідальності.
Так, визнається умисним внесення завідомо недостовірних відомостей у декларації, якщо такі відомості відмінні від достовірних на суму від 500 до 2 тис. прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Розмір штрафу за це встановлюється від 3 тис. до 4 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Також передбачається покарання у вигляді обмеження волі на строк до 2 років.
У разі навмисного внесення суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації на суму понад 2 тис. прожиткових мінімумів передбачається штраф у розмірі від 4 тис. до 5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а також покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 2 років.
За умисне неподання суб’єктом декларування декларації передбачається покарання у вигляді обмеження волі на строк до 2 років або позбавлення волі строком на 1 рік.
Особа, яка вчинила злочин, не може бути звільнена від відповідальності, навіть якщо вона щиро розкаялася і сприяла розкриттю злочину і відшкодувала заподіяну шкоду або усунула заподіяну шкоду; або якщо примирилася з потерпілим.
Такій особі не може бути призначено більш м’яке покарання, ніж передбачено законом, або застосовано умовно-дострокове звільнення від відбування покарання.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас