Скільки коштують перевірки власників земельних ділянок в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки коштують перевірки власників земельних ділянок в Україні

Аграрний ринок
1787
Через те, що нотаріуси наразі проводять перевірки набувачів та власників земель у ручному режимі, вартість нотаріальних послуг збільшилася до 10 тис. грн.
Про це під час засідання Земельного штабу повідомив народний депутат України, голова підкомітету з питань земельних відносин Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Артем Нагаєвський.
До речі, якщо ви все ще не підписані на телеграм-канал Finance.ua, рекомендуємо це зробити прямо зараз. Всього кілька кліків, і найважливіші новини для ваших гаманців завжди будуть у вашому улюбленому мессенджері.
Згідно із Порядком здійснення перевірки відповідності набувача або власника земельної ділянки сільськогосподарського призначення вимогам, визначеним статтею 130 Земельного кодексу України, нотаріуси проводять перевірки майже у ручному режимі.
Що це означає: внаслідок цього механізм перевірки займає більше часу, що призводить до подорожчання нотаріальних послуг.
«За інформацією, яку має Комітет, перевірка триває близько двох тижнів, а вартість нотаріальних послуг становить близько 10 тисяч гривень. Фактично покупець покладає ці витрати на продавця. І люди при вартості землі у 1500 доларів за гектар змушені занижувати її до 200-300 доларів за гектар. І це стосується не тільки паїв земель сільськогосподарського призначення, а й садових земельних ділянок, земель особистих господарств тощо», – повідомив Артем Нагаєвський.
За його словами, зараз є все необхідне для роботи нотаріусів в електронній формі. На переконання парламентаря, була б доцільною розробка програмного забезпечення з метою автоматизації перевірок.
За матеріалами:
AgroPolit.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас