60% українців вважають, що зможуть захистити свої права як власника землі – опитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

60% українців вважають, що зможуть захистити свої права як власника землі – опитування

Особисті фінанси
316
Майже 60% опитаних українців вважають, що зможуть захистити свої права як власника землі або землекористувача, якщо вони будуть порушені, при цьому, більше половини респондентів потребують інформації про останні зміни в земельному законодавстві.
Про це свідчать результати соцопитування «Готовність землевласників і землекористувачів до впровадження земельної реформи», проведеного координаційним центром з надання правової допомоги за сприяння проекту «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні», який впроваджується Світовим банком і фінансується ЄС.
Лише 19% респондентів збираються продавати, купувати землю або робити і те, і інше. Дещо більше зацікавлених у купівлі землі орендарів і тих, хто обробляє понад 11 га землі.
При цьому, серед жителів обласних центрів потенційних покупців удвічі більше, ніж серед сільських жителів.
Скільки, на вашу думку, коштуватиме 1 гектар після відкриття ринку? – 39% всіх опитаних не змогли відповісти.
«Опитування продемонструвало, що брак знань і потреба в інформації навіть більші, ніж очікувалося. Наприклад, 19% респондентів, які відповіли, що хочуть або купити (7%), або продати (12%) землю, були навіть менш поінформовані, ніж інші опитані.
Зміна положення є негайним пріоритетом для забезпечення позитивних результатів земельної реформи. Інший приклад — лише 29% опитаних знають, що уряд надає фінансову підтримку фермерам для розширення виробництва, і тільки 6% змогли назвати конкретну програму підтримки. Отже, ті, хто не знає, просто втрачають таку можливість", — заявив провідний економіст Світового банку Клаус Дейнінгер.
Знання законодавства. Перевірка знань респондентів щодо земельного законодавства показала, що їхній рівень правової обізнаності із земельних питань можна оцінити як посередній.
На 14 запитань про оформлення документів на землю, оренди, продажу тощо 23% опитаних дали до 5 правильних відповідей, 55% – 6−9 правильних відповідей, а 22% – 10 і більше.
«Ці результати опитування свідчать про необхідність в інформуванні, особливо через ті канали комунікації, які популярні серед певних категорій населення. Наприклад, для старших вікових груп — це національні та місцеві телеканали, преса і радіо», — сказав в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Закон про землю – що потрібно знати звичайному українцю

За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас