Податкова порівняє реальні доходи всіх українців з офіційними - Мінфін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкова порівняє реальні доходи всіх українців з офіційними - Мінфін

Казна та Політика
6270
Розроблюваний Міністерством фінансів законопроєкт про непрямі методи податкового контролю громадян буде передбачати «зіставлення реального способу життя фізичної особи з наявною податковою інформацією про отримані нею доходи і сплачені з них податки».
Органи контролю будуть зіставляти реальне життя і доходи всіх фізосіб-платників податку.
Таку відповідь UBR.ua отримав від Міністерства фінансів. Зокрема, редакція поставила запитання, чи буде податкова відповідно до норм законопроєкту перевіряти лише великі витрати.
Нагадаємо, раніше голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев пояснював наслідки перевірки витрат податковою: у разі, якщо контролери виявлять розбіжність між доходами і витратами, то попросять платника податків пояснити, з яких коштів були здійснені ті чи інші витрати.
Якщо він не зможе підтвердити легальність коштів, то повинен буде сплатити з непідтвердженої суми 18% ПДФО.
Підтвердити витрати, за словами Гетманцева, платник податків зможе витратами за все життя. Водночас він може скористатися податковою амністією і легалізувати раніше придбані активи, з яких не платив податків.
Ставка в рамках амністії буде набагато нижчою, ніж ПДФО, а саме амністування триватиме рік — з 1 вересня 2021-го по 1 вересня 2022 року.
У Мінфіні нагадали, що доручення розробити законопроєкт про посилення контролю за повнотою оподаткування доходів фізосіб Кабінет Міністрів отримав від Верховної Ради — цей обов’язок міститься в ухваленому 15 червня законі № 1539 «Про податкову амністію».
Подати до парламенту законопроєкт КМУ повинен протягом 9 місяців з моменту набрання чинності Законом № 1539, тобто до 16 березня 2022 року.
У Мінфіні не відповіли на запитання, коли закон про «перевірку витрат» українців може набути чинності, проте Данило Гетманцев вважає, що це буде зроблено тільки після завершення податкової амністії і не раніше 2023 року.
У міністерстві також підкреслили, що законопроєкт там готують спільно з Державною податковою службою.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас