Верховна Рада підтримала законопроєкт про великий Державний Герб України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховна Рада підтримала законопроєкт про великий Державний Герб України

Казна та Політика
1027
Верховна Рада України на позачерговій сесії парламенту 24 серпня прийняла за основу законопроєкт про великий Державний Герб України.
Про це йдеться на сайті Верховної Ради.
Так, на короткій позачерговій сесії 24 серпня у залі Ради зареєструвалися понад 270 народних депутатів. З них 257 проголосували за, 11 ㅡ проти, а також 4 утрималися.
Верховна Рада підтримала законопроєкт про великий Державний Герб України
Щоб остаточно схвалити великий Державний Герб, у другому читанні його має підтримати конституційна більшість — щонайменше 300 депутатів Верховної Ради.
Законопроєкт про великий Державний Герб на розгляд Верховної Ради 29 червня подав президент Володимир Зеленський. До того, у вересні минулого року Кабмін оголосив проведення конкурсу на найкращий ескіз Великого Державного герба. Автори найкращих трьох проєктів ескізів мали б отримати грошові премії. За перше місце — 100 тисяч грн, за друге й третє — 50 тисяч грн та 30 тисяч грн відповідно.
Уже в листопаді за результатами конкурсу обрали ескіз великого Державного Герба України. Тоді переміг художник Олексій Кохан ㅡ співавтор Малого герба. Мінкультури мало укласти з Олексієм Коханом угоду, за якою автор передасть авторські права на ескіз державі. Однак зрештою цей ескіз до законопроєкту Зеленського не потрапив.
Чому виникла потреба великого герба?
28 червня 1996 року ухвалили Конституцію України, яка у статті 20 проголошувала тризуб головним елементом Великого Державного герба України. Тризуб визначався як знак княжої держави Володимира Великого та малий Державний герб України.
Згідно з Конституцією, великий герб мали встановити в майбутньому, окремим законом Верховної Ради, враховуючи малий герб і герб Війська Запорізького.
Як розповів народний депутат Володимир В’ятрович, комуністам дуже не подобався тризуб як націоналістичний символ, і вони хотіли щось додати до нього. Так і з’явилася ідея великого герба. Конкурс на його ескіз уже тричі організовували, востаннє — у 2009 році, однак досі ні до чого не доходили.
Офіційний герб України (синій щит із золотим тризубом) має статус Малого герба.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас