Що робити, якщо ваc затопили cуcіди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що робити, якщо ваc затопили cуcіди

Особисті фінанси
1807
Якщо затоплення квартири відбулося з вини сусідів, то саме до них необхідно пред’являти претензію.
Але відповідно до частини першої статті 1166 Цивільного кодексу України, особа, яка заподіяла шкоду, звільняється від її відшкодування, якщо доведе, що шкода заподіяна не з її вини.
Тобто сусід може довести, що його провини в “потопі” немає, наприклад, лопнув стояк або протік дах. Якщо квартиру затопило з вини ЖКГ, значить, саме ЖКГ повинен відповідати за наслідки затоплення квартири і відшкодовувати збитки. Таке саме правило працює, якщо затопило квартиру з вини забудовника.
Мирне вирішення питання про відшкодування збитку при затопленні квартири краще оформити письмово, а саме претензією про відшкодування збитку при затопленні квартири. Пам’ятайте, що в претензії, вказується сума збитків.
Щоб встановити суму збитків, якщо добровільно домовитися про суму компенсації не вийшло, необхідно провести експертизу. Ця процедура проводиться з метою фіксації пошкоджень, заподіяних в результаті залиття і розрахунку суми/обсягу завданого матеріального збитку.
Якщо постраждав тільки ремонт, необхідно провести будівельно-технічну (оціночно-будівельну) експертизу.
Для проведення такої експертизи необхідно мати такі документи:
  • акт про затоплення, про яке йшлося раніше, адже саме в ньому зафіксовано факт залиття квартири;
  • технічний паспорт на об’єкт нерухомості;
  • правовстановлювальні документи на квартиру.
Якщо в результаті затоплення були пошкоджені меблі і техніка, для оцінки збитку необхідно провести також товарознавчу експертизу.
Незалежну експертизу при затопленні квартири можна проводити як в судовому порядку, так і в досудовому порядку, адже експертний висновок вагомий аргумент як для суду, так і при досудовому врегулювання спору.
Якщо на претензію відповіді немає, потрібно готуватися до суду, і це в першу чергу стосується збору доказів.
Якщо саме з вашої вини стався потоп у сусідів, то в разі згоди з вашого боку відшкодувати збитки про передачу грошей найкраще скласти розписку. Розписка за змістом повинна підтверджувати не тільки що збиток відшкодовано, але і що постраждалі більше претензій не мають.
Якщо постраждалі перебільшують завдані збитки, пам’ятайте, що “винні в потопі” теж мають право замовити експертну оцінку збитків при затопленні квартири.
До речі, якщо ви все ще не підписані на телеграм-канал Finance.ua, рекомендуємо це зробити прямо зараз. Лише пару кліків – і найважливіші новини для ваших гаманців завжди будуть у вашому улюбленому месенджері.
B разі відмови винуватця затоплення в добровільному порядку відшкодувати шкоду, заподіяну вашому майну, необхідно звертатися з позовною заявою до суду загальної юрисдикції. Доводити свою непричетність до завдання збитків у судовому процесі доведеться відповідачу, оскільки частина друга статті 1166 Цивільного кодексу України встановлює презумпцію вини збитків.
Також пам’ятайте, що через суд можна стягнути не тільки матеріальну шкоду, а й моральну. Стаття 23 Цивільного кодексу України встановила, що особа має право на відшкодування моральної шкоди, заподіяної внаслідок порушення її прав. Але зазначимо, сума компенсації моральної шкоди не регламентована законом. Тобто суму моральної шкоди позивач визначає сам, але вона повинна бути порівнянна із завданою шкодою.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас