Вересень буде складним, але восени гривня зміцниться: інвестиційний аналітик назвав причини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вересень буде складним, але восени гривня зміцниться: інвестиційний аналітик назвав причини

Валюта
3002
У вересні Україна заплатить зовнішнім кредиторам близько 3 млрд доларів, однак протягом першої половини осені гривня буде зміцнюватись.
Про це розповів президент інвестиційної групи “Універ” Тарас Козак у коментарі ТСН.ua
“У вересні могли бути складнощі, адже саме на цей період випадають рекордні виплати за зовнішніми боргами (Україна у вересні мусить сплатити зовнішнім кредиторам близько 2,9 млрд доларів. – Ред.). В останні місяці була невизначеність, чи зможе Міністерство фінансів сплатити ці кошти без екстраординарних заходів. Але Україна змогла залучити близько півмільярда доларів через випуск євробондів і 23 серпня має отримати “подарунок” від МВФ у розмірі 2,7 мільярда доларів. Ці кошти мають забезпечити безпроблемне проходження періоду пікових виплат нашим кредиторам”, – пояснив аналітик.
Фундаментальні фактори, що впливають на гривню, досить непогані, відзначив Тарас Козак. Йдеться про гарний врожай та високі експортні ціни.
Також фахівець нагадав, що цього року українські трудові мігранти переказали із закордону рекордний обсяг грошей. За даними Нацбанку, за січень-травень 2021 року в Україну надійшло від заробітчан 5,1 млрд доларів, що на 25% більше за перші п’ять місяців минулого року.
“Усе вказує на те, що гривня продовжить зміцнюватись як мінімум до жовтня. Якщо ми пройдемо вересень без серйозних проблем, далі у нас досить легкий період у контексті виплат зовнішнього боргу”, – очікує фахівець.

Довідка Finance.ua:

  • як свідчить Бюджетна декларація, у 2021 році уряд очікує, що середньорічний курс буде на рівні 28 гривень за долар. А наприкінці року становитиме 28,60 гривні;
  • Київська школа економіки прогнозує зростання валового внутрішнього продукту України в 2022 році на 4,4%, в 2023 році – на 3,5%, А також зміну курсу долара.
Про курс валют, прогнози експертів та зміни на міжбанківському ринку ми також пишемо в телеграм-каналі Finance_ukr. Приєднуйтесь!
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас