Міненерго пропонує списати заборгованість держшахт за соціальними платежами на 5,8 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міненерго пропонує списати заборгованість держшахт за соціальними платежами на 5,8 млрд грн

Казна та Політика
407
Міністерство енергетики України розробило і винесло на громадське обговорення законопроект «Про реформування вугільної галузі», яким пропонується списати заборгованість державних вугледобувних підприємств за соціальними платежами на загальну суму 5,8 млрд грн.
Згідно з оприлюдненим на сайті Міненерго документом, зокрема, на 1 травня 2021 року прострочена заборгованість держшахт зі штрафами і пенею з відшкодування Пенсійному фонду витрат на виплату та доставку пільгових пенсій становить 3,6 млрд грн., по сплаті єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування — 1,717 млрд грн, по страховим внескам на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання — 0,403 млрд грн.
У міністерстві зазначають, що через брак фінансових ресурсів держшахти не дотримуються встановлених законом термінів сплати нарахованої заробітної плати, єдиного внеску на обов’язкове державне соціальне страхування та інших обов’язкових платежів, внаслідок чого накопичується значна заборгованість.
При цьому наявність недоїмки з єдиного внеску призводить до порушення прав працівників держшахт на соціальний захист, оскільки період, за який не сплачено єдиний внесок, не входить до їх страхового стажу.
На думку Міністерства, вирішення цієї проблематики поліпшить фінансовий стан вугільних підприємств, а також дозволить оптимізувати діючий механізм приватизації об’єктів для залучення ними коштів приватних інвесторів на оновлення основних фондів і нарощування видобутку вугілля.
«В першу чергу, закон спрямований на соціальний захист працівників вугледобувних підприємств. Він забезпечить правильний розрахунок робочого стажу і справедливе нарахування пенсії шахтарям», — зазначив заступник міністра енергетики Олексій Кураков.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас