Економічний розрив між Україною та країнами Європи збільшився - дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економічний розрив між Україною та країнами Європи збільшився - дослідження

Казна та Політика
1970
Економіка України за 30 років незалежності серйозно відстала в розвитку від інших європейських країн за багатьма показниками.
Про це повідомив директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін в ході презентації дослідження «30 років незалежності України: економічні підсумки».
За словами експерта, в 1991 році Україна посідала 52-е місце у світі по ВВП на душу населення, що було трохи вище рівня країн Центральної Європи.
«За підсумками 2020 року ми на 91-му місці. ВВП на душу населення України в 1991 році був 6900 дол., у 2020 — 13 100 дол. Здавалося б, зростання є, але за цей час показник в Польщі, Угорщині та Чехії виріс з 4 до 6 разів. Тому, коли ми говоримо, що Україна розвивається, ми не брешемо, але коли ми говоримо, що відстаємо від усього світу, напевно це більш коректний показник. Якщо говорити про місце України у світовій економіці, ми відстаємо від усіх. Одним словом, яким можна схарактеризувати 30 років України — деградація», — сказав Амелін.
Він зазначив, що за показником ВВП на душу населення Україна поступилася не тільки Польщі, а й Білорусі, яка мала гірші передумови та ресурси для розвитку. Зокрема, показник ВВП на душу населення за паритетом купівельної спроможності з 1991 до 2020 року мав таку динаміку: у Польщі зростання склало 480%, у Білорусі – 278%, в Україні – 89%.
«Україна відстає від багатьох країн колишнього СРСР по ВВП на душу населення. За цим показником Україна сьогодні входить в одну групу з Молдовою, Узбекистаном, Киргизстаном і Таджикистаном. Білорусь, яка на початку 90-х відставала від України, в останні роки значно її випередила», — підкреслив Амелін.
За його словами, позиції України погіршилися в багатьох світових рейтингах.
«Ми розуміємо, перебуваючи всередині країни, що якісь позитивні трансформації відбуваються, але у світі є можливість порівнювати. Є величезна кількість індикаторів. За роки незалежності ми відстаємо. У 1992 році Україна займала 54-е місце у світі за індексом розвитку людського потенціалу, у 2020 році ми опустилися до 74-го місця. Польща, навпаки, піднялася до 35-го місця, Чехія — 27-е місце. Цей індекс враховує рівень грамотності, освіченості, довголіття як основних характеристик людського потенціалу», — сказав експерт.
Схожа динаміка, за його словами, спостерігається за індексами економічної свободи, сприйняття корупції, глобальної конкурентоспроможності: внаслідок відсутності чіткої стратегії Україна відстає від країн колишнього СРСР.
Що стосується середнього розміру заробітної плати, експерт зазначив, що її низький рівень в Україні є головною причиною трудової міграції наших співвітчизників.
«Коли ми говоримо про те, що українці їдуть на заробітки, цьому є просте пояснення… по зарплатах Україна дуже сильно відстає. Цифри по середній зарплаті станом на кінець минулого — початок цього року. Білорусь — 561 дол., Росія — 744 дол., Латвія — 1102 дол., Естонія — 1700 дол., Польща — 1465 дол., Україна — 525 дол. Це відповідь на питання, чому українці їдуть», — резюмував Амелін.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас