Банк збанкрутував - вкладники озолотилися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк збанкрутував - вкладники озолотилися

Фондовий ринок
429
Вже наступного року в Україні може суттєво зрости сума повернення вкладу при банкрутстві фінансової структури. Сьогодні вона становить три тисячі гривень. Стимулювати зростання суми повернення збирається Національний банк, який віддаватиме Фонду гарантування вкладів 20% свого прибутку.
За останні чотири роки кількість вкладників, які тримають свої гроші у банках зросла у два з половиною рази. Зараз таких майже 12 мільйонів.
За цей же період обсяг депозитних рахунків фізичних осіб збільшився на 64%. А за перший квартал цього року - на 18%.
Лука Барбоне, директор світового банку по Україні та Білорусі: - «Попри те, що українська економіка та банківський сектор демонструють стабільність, органи влади не повинні забувати про ризики, які можуть виникнути. Тому головне завдання будь-якої країни зробити не лише безпечною свою фінансову систему, а й надати громадянам гарантію повернення своїх заощаджень».
Нацбанк збирається захищати і вкладників і систему. Банкіри вже розробили законопроект, який передбачає, що по 40% свого прибутку НБУ віддаватиме бюджету та залишатиме собі.
Решту, а це 20% - отримуватиме Фонд гарантування вкладів. Якщо це станеться то повертатимуть не три тисячі, а п‘ять.
До речі, зараз 85% українців мають у банках до 3 тисяч гривень. Ще у НБУ диверсифікуватимуть ризики. Наприклад, гроші Фонду вкладатимуть не лише у державні облігації, а у іпотечні цінні папери. І ще. Поетапно змінюватимуть і ставку відшкодувань до Фонду.
Сергій Тигипко, глава НБУ: - «Идея понятна и проста, чем более рисковый банк, тем больше он должен платить, тем больше рисков он приносит для вкладчиков».
До речі, вже наступного року за рівними правилами з усіма гратиме «Ощадбанк». Як запевняють у НБУ, він стане учасником Фонду гарантування вкладів.
За матеріалами:
Новий Канал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас