Європа оговтується від кризи. ВВП єврозони зріс на 2% за квартал — Євростат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа оговтується від кризи. ВВП єврозони зріс на 2% за квартал — Євростат

Світ
258
Економіка єврозони виросла на 2% за другий квартал, заявив Євростат 17 серпня. Зняття карантинних обмежень підживлює економічне відновлення, пише Reuters.
За даними Євростата, у період з квітня по червень зайнятість у єврозоні зросла на 0,5%, що співпадає з попередніми прогнозами економістів.
Якщо порівнювати із тим самим періодом минулого року, коли Європа увійшла у найгіршу стадію пандемії, ВВП єврозони збільшився на 13,6%.
Річний показник ВВП було скориговано в сторону зниження, порівняно з липневим прогнозом росту у 13,7%.
Зростання ВВП сприяло росту зайнятості населення у квітні-червні: цей показник збільшився на 0,5% у квартальному та на 1,8% у річному обчисленні — вище за попередні прогнози у 1,5%.
Джессіка Хіндс, спеціаліст консультаційної компанії Capital Economics, заявила, що очікує продовження інтенсивного зростання в третьому кварталі, спрогнозувавши обмежені наслідки для економіки єврозони через поширення більш заразного дельта-варіанту коронавірусу.
Незважаючи на значне відновлення у другому кварталі, економіка єврозони досі приблизно на 3% менша, ніж наприкінці 2019 року. Тим часом економіки США та Китаю піднялися вище свого рівня до пандемії.
Іспанія та Італія — лідери росту
Серед найбільших економік єврозони найзначніше за квартал зріс ВВП Іспанії та Італії — на 2,8% та 2,7% відповідно.
Італія, одна з найбільш постраждалих від пандемії країн єврозони, відчула зростання вже у першому кварталі 2021 року, коли ВВП всього блоку ще падав.
Німеччина та Франція за цей квартал зафіксували більш помірне зростання ВВП — 1,5% та 0,9% відповідно.
Економіку підтримали бари та торгівля
Наявні дані з країн єврозони показують, що витрати домогосподарств були основним чинником зростання у другому кварталі. За даними, оприлюдненими у вівторок Нідерландами, споживчі витрати стрибнули майже на 6%, завдяки барам та ресторанам, які у березні почали поступово відкриватись після шестимісячного карантину.
Ще одним чинником відновлення економіки стала торгівля. У червні експорт товарів із єврозони зріс більш ніж на 20% у порівнянні з минулим роком і склав майже 210 млрд євро.
Натомість промисловість скорочувалася як у червні, так і в травні, що більш ніж повністю нівелювало зростання виробництва у квітні, показали дані Євростату.
Втретє і востаннє показники ВВП за другий квартал опублікують 7 вересня. Цей реліз також включатиме розбір за секторами економіки.
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас