Китай розгорне на орбіті сонячну електростанцію для передачі енергії на Землю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай розгорне на орбіті сонячну електростанцію для передачі енергії на Землю

Світ
905
Стало відомо, що в Китаї ще три роки тому був закладений проєкт наземної станції для прийняття високоенергетичного мікрохвильового випромінювання з орбіти. Незабаром будівництво було заморожено з економічних та екологічних міркувань. Але два місяці тому будівництво відновилося і буде завершено до кінця поточного року. Мета – до 2030 року приймати енергію з 1-МВт орбітальної станції, а з 2049 — з 1-ГВт.
За словами вчених з чунцінського університету, їхній проєкт знайшов підтримку влади та бізнесу після встановлення мети на нейтральний вуглецевий слід у Китаї до 2060 року. Передача енергії з орбітальної станції на віддаленні 36 тис. км буде вільна від проблем з хмарністю і туманами (постійними в Чунціні). Орбітальна сонячна електростанція буде 24 години на добу отримувати світло і отриману електрику у вигляді мікрохвильового випромінювання передавати на землю. Втрати в атмосфері складуть всього 2 %.
Наземну станцію почали будувати поблизу села Хепін в районі Бішан (південний захід Китаю). Під майданчик відвели 2 га землі і створили навколо буферну зону, що в п’ять разів перевищує зайняту об’єктом. З мікрохвильовим випромінюванням жарти погані. Місцевим суворо заборонено входити в неї, хоча до космічних експериментів справа ще не дійшла. Поки що вчені вчаться вловлювати енергію з повітряних куль на висоті до 300 м. На наступному етапі планується прийом енергії з дирижабля на висоті 20 км. Потім випробування буде перенесені в космос.
Першу орбітальну електростанцію за проєктом планується запустити в 2030 році. Вона буде потужністю 1 МВт. Повномасштабний проєкт орбітальної електростанції потужністю 1 ГВт вчені очікують до 2049 року — до 100-річчя утворення КНР.
Відновлення будівництва дослідної наземної станції не означає, що всі проблеми вирішені. Залишаються побоювання, що мікрохвильова передача енергії може завдати шкоди здоров’ю місцевих жителів і створить сильні перешкоди електроніці і бездротовим каналам зв’язку. Всі ці та інші проблеми будуть вивчатися на практиці в новому центрі, вартість якого оцінюється в 100 млн юанів ($15,4 млн).
Для високоенергетичного променя з орбіти може знайтися чимало інших застосувань, наприклад, живлення дронів в повітрі або перехоплення гіперзвукових ракет. У США також вивчають подібну технологію, але поки що перебувають на ранніх етапах прототипування. Очікується, що через три роки американські військові відправлять на орбіту перший демонстратор передавача енергії на Землю. Ця технологія розглядається як засіб забезпечення живленням військових баз.
Влада Великобританії також зацікавилася технологією передачі енергії з орбіти, але поки що лише замовила експертну оцінку можливостей. Натомість в Новій Зеландії бездротову передачу енергії випобовують як спосіб прокладання енергомереж у важкодоступних місцях і для тимчасового підключення абонентів.
За матеріалами:
3dnews.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас