Шахраї пропонували керівництву десятків країн вакцини від COVID-19 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шахраї пропонували керівництву десятків країн вакцини від COVID-19

Кримінал
280
Низка злочинних організацій і приватних осіб в рамках шахрайства пропонували десяткам країн вакцини від коронавірусу, прагнучи до укладення контрактів на мільйони доларів.
Про це повідомило видання Wall Street Journal з посиланням на документи, що потрапили в його розпорядження, та поінформовані джерела.
Відзначається, що зловмисники зверталися до влади таких країн, як Нідерланди, Латвія, Франція, Ізраїль, Чехія, Австрія та інші. Пропонувалися вакцини Pfizer / BioNTech, Johnson & Johnson, а також AstraZeneca, причому в деяких випадках справа доходила до обговорення деталей можливих контрактів.
В офісі бразильського президента Жаїра Болсонару підтвердили факт ведення переговорів зі сторонніми посередниками, що пропонували вакцини від COVID-19, проте підкреслили, що в кінцевому підсумку до закупівлі вакцин справа не дійшла. У свою чергу, прессекретар французького президента Еммануеля Макрона заявила, що Франція отримує вакцини від коронавірусу через Єврокомісію і не веде з постачальниками препаратів прямих переговорів.
За словами джерел газети, слідчі американського міністерства внутрішньої безпеки (DHS) “виявили від 50 до 75 шахраїв, компаній і брокерів”, які шукають серед керівництва країн потенційних покупців вакцин. При цьому невідомо, чи увінчалися які-небудь подібні спроби успіхом.
Підкреслюється, що низка країн потребують вакцин від коронавірусу в умовах обмежених постачань, що, на думку співробітників міжнародних правоохоронних органів, може призвести до підписання фальшивих контрактів. Прессекретар Інтерполу заявила в зв’язку з цим, що в найближчі дні організація планує попередити країни про можливі випадки шахрайства.
Зокрема, в компанії Pfizer відзначили, що знають про 86 шахрайських пропозицій, які надходили керівництву 45 країн. Голова Служби безпеки Pfizer Лев Кубяк підкреслив, що компанія передає інформацію про шахрайство правоохоронним органам, урядам і виробникам інших вакцин.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас