Суд визнав продаж Промінвестбанку Тігіпку недійсним за позовом російського ВЕБу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд визнав продаж Промінвестбанку Тігіпку недійсним за позовом російського ВЕБу

Фондовий ринок
566
Північний апеляційний госпсуд визнав недійсними результати аукціону з продажу 99,77% акцій Промінвестбанку, який відбувся 4 березня 2020 року та переможцем на якому стало ТОВ Фінансова компанія Фортіфай.
Таку постанову суд ухвалив 5 серпня, задовільнивши позов російської держкорпорації ВЕБ.РФ (Внешэкономбанк) до Міністерства юстиції України, біржі ПФТС і ТОВ Фінансова компанія Фортіфай, пише Finbalance.
Аукціон проводився в рамках виконавчого провадження № 59036926 щодо стягнення групою пов`язаних з «приватівцями» компаній компенсації з Росії на $169,8 млн (на підставі визнаного українськими судами рішення Арбітражного суду Гааги від 2 травня 2018 року) за нерухомість, відібрану в «приватівців» у Криму після окупації українського півострова Росією.
Північний апеляційний госпсуд задовольнив позов ВЕБ.РФ на підставі того, що уцінка акцій Промінвестбанку на 25% була проведена 20 вересня 2019 року всупереч ухвалі Верховного Суду, а тому, за висновками суду, продаж цінних паперів Промінвестбанку на торгах 4 березня «було здійснено за заниженою ціною».
Також в постанові вказано, що «в матеріалах справи відсутні докази звернення потенційних покупців з попереднім погодженням до Національного банку України на набуття істотної участі в банку, що свідчить про порушення порядку набуття істотної участі в банку».
Суд констатував, що Міністерство юстиції має повернути для фінкомпанії Фортіфай кошти на суму 268,7 млн грн, які фінкомпанія сплатила за 99,77% акцій Промінвестбанку.
Нагадаємо, що восени минулого року український бізнесмен Сергій Тігіпко через кіпрську компанію Luregio Limited придбав 100% статутного капіталу ТОВ Фінансова компанія Фортіфай, якій належить 99,77% акцій Промінвестбанку. Антимонопольний комітет схвалив угоду.
Сам Тігіпко заявляв, що планує після покупки Промінвестбанку вивести його з ринку і перевести робочі активи до Таскомбанку.
В лютому цього року Нацбанк не погодив угоду з опосередкованого придбання понад 99% акцій Промінвестбанку Тігіпком.
«На сьогоднішній день Сергій Тігіпко вже є контролером двох банків — Таскомбанк і Універсал банк — і ряду небанківських фінансових установ, які входять до складу банківської групи», — заявили у Нацбанку.
У даних НБУ на 1 січня 2021 року власником 99,77% акцій Промінвестбанку значиться російська держкорпорація ВЕБ.РФ.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас