Уряд запропонував перезавантажити систему перевірок бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд запропонував перезавантажити систему перевірок бізнесу

Казна та Політика
797
Кабмін вніс до парламенту законопроєкти № 5837 і № 5838, в яких запропоновано низку інновацій, спрямованих на «зменшення адміністративного навантаження на бізнес і стимулювання ділової активності підприємств».
Про це йдеться в повідомленні пресслужби Кабміну (тексти законопроєктів поки що відсутні на сайті Ради).
Ключова мета — перебудувати інспекційну систему з карально-репресивної (перевірка — санкція) на превентивну (попереджувально-консультативну) і переорієнтувати всі органи державного нагляду на ризик-орієнтований підхід при плануванні перевірок підприємців. Цей підхід передбачає: чим нижче ступінь ризику діяльності суб’єкта, тим рідше його перевірятимуть і тим менше буде строк перевірки.
Інститут добровільного аудиту компанії може стати альтернативою державному нагляду. Тобто підприємство зможе самостійно ініціювати аудит себе. У разі виявлення порушень будуть застосовані санкції, а в разі позитивного висновку — частота планових перевірок зменшиться.
Планується створити інститут страхування цивільної відповідальності діяльності підприємців. У разі укладення договору такого страхування компанії зі середнім та незначним ступенем ризику перевірятимуть рідше.
Передбачається встановити обмежений строк для здійснення позапланового заходу з метою перевірки виконання вимог припису: не раніше останньої дати для усунення порушення, зазначеного в приписі, і не пізніше ніж через два місяці від цієї дати.
Для підвищення об’єктивності та прозорості розгляду скарг підприємців будуть створені громадські Ради з питань державного нагляду при органах контролю.
«Цифровизация й автоматизація обробки даних також сприятимуть прозорості та законності всіх процесів, пов’язаних із проведенням заходів контролю», — вважають у Кабміні.
До речі, про головні зміни в законодавстві, які можуть стосуватись ваших особистих коштів, ми інформуємо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб завжди бути в курсі всіх фінансових подій
За матеріалами:
The page
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас