Набув чинності закон про посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Набув чинності закон про посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин

Казна та Політика
235
В Україні у неділю, 8 серпня, набув чинності закон про посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин.
Текст законодавчого акту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин» № 1685-ІХ оприлюднено в офіційній газеті Верховної Ради «Голос України» 7 серпня.
До речі, про головні зміни в законодавстві, які можуть стосуватись ваших особистих коштів, ми інформуємо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб завжди бути в курсі всіх фінансових подій!
Так, документ вносить зміни до статті 240 Кримінального кодексу.
Що передбачає закон:
  • посилення кримінальної відповідальності не лише для фізичних, а й для юридичних осіб за незаконне видобування корисних копалин місцевого значення, збільшення штрафів порівняно з чинними нормами.
Розмір штрафів:
  • порушення встановлених правил охорони надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля, а також незаконне видобування корисних копалин місцевого значення у значному розмірі передбачає штраф у сумі 8,5 — 13,6 тисяч гривень або обмеження/позбавлення волі на строк до двох років;
  • якщо йдеться про корисні копалини державного значення або незаконний видобуток копалин у великих розмірах, то штраф становитиме від 51 до 85 тис. гривень або обмеження/позбавлення волі на строк до 3 років;
  • якщо копалини незаконно видобували на територіях чи об’єктах заповідного фонду, передбачається покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 6 років;
  • якщо видобуток копалин відбувався шляхом підпалу, вибуху чи за допомогою іншого загальнонебезпечного способу, який спричинив загибель людей, їх масове захворювання або інші тяжкі наслідки, — карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років;
  • самовільне користування надрами, укладення угод, які в прямій чи прихованій формі порушують право власності на надра, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 1,7 тисяч гривень до 3,4 тисяч гривень, на посадових осіб: 3,4 тисяч гривень — 8,5 тисяч гривень.

Довідка Finance.ua:

  • Президент Володимир Зеленський 6 серпня 2021 року підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин» № 1685-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 15 липня.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас