Чи потрібно реєструвати ГБО: суд дав роз'яснення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи потрібно реєструвати ГБО: суд дав роз'яснення

Технології&Авто
28517
Водій встановив на автомобілі газобалонне обладнання. Ці дії водій не погоджував у сервісному центрі МВС. Водій вважав, що встановлення цього обладнання не призвело до зміни повної маси і її розподілу по осях, розміщення центру ваги, типу двигуна, його ваги і потужності.
Як діяти в такій ситуації, пише «Дорожній адвокат.»
Під час зупинки автомобіля поліцією інспектор виявив факт неузгодженого з МВС переобладнання та виніс постанову про накладення штрафу в розмірі 340 грн.
Вважаючи таку постанову протиправною, водій звернувся з позовом до суду. У позові водій не заперечував, що встановив ГБО. Однак зазначав, що встановлення ГБО не є переобладнанням і не вимагає узгодження з МВС.
Забороняється експлуатація транспортних засобів у разі їх переобладнання з порушенням вимог стандартів, що стосуються безпеки дорожнього руху. Переобладнання транспортних засобів узгоджується з територіальними органами з надання сервісних послуг МВС.
Переобладнання транспортних засобів, тобто зміна параметрів конструкції транспортних засобів шляхом встановлення спеціального обладнання, не передбаченого нормативно-технічною документацією на цей транспортний засіб, має відповідати правилам, нормативам і стандартам.
Це призвело до зміни облікових даних механічного транспортного засобу, що має бути відображено в його реєстраційних документах.
Постановою КМУ від 31.01.1992 року № 47 затверджено зразок свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, де передбачена графа Тип двигуна Р.2.
Згідно з пунктом 1 Порядку переобладнання транспортних засобів, затвердженого Постановою КМУ від 21.07.2010 № 607, переобладнанням транспортних засобів є встановлення спеціального обладнання, не передбаченого нормативно-технічною документацією, що призводить до зміни повної маси та її розподілу по осях, розміщення центру ваги, типу двигуна, його ваги і потужності, в тому числі для роботи на газовому моторному паливі та альтернативних видах рідкого і газового палива.
З урахуванням зазначеного, суд дослідив, що встановлення газобалонного обладнання на автомобіль вважається переобладнанням. Тому воно має бути погоджено з сервісним центром МВС. Переобладнання автомобіля для роботи на іншому типі палива, на думку суду, має бути вписано в свідоцтво про реєстрацію автомобіля.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас