Кабмін готується продовжити дію ПСО на ринку електроенергії до травня 2022 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін готується продовжити дію ПСО на ринку електроенергії до травня 2022

Енергетика
458
Кабінет Міністрів має намір продовжити дію Положення про покладання спецзобов’язань (ПСО) на учасників ринку електроенергії для забезпечення суспільних інтересів у процесі функціонування ринку, яке було затверджено Постановою Уряду від 5 червня 2019 року.
Уряд планує продовжити положення до 30 квітня 2022 року, що випливає з проєкту постанови, які є в розпорядженні агентства «Інтерфакс-Україна».
Отже, це може означати, що на цей період буде продовжена практика субсидування певних категорій побутових споживачів.
Документ передбачає, що постачальники універсальних послуг до 15 серпня повинні укласти договори про надання послуг ПСО щодо забезпечення доступності електрики для побутових споживачів постачальником універсальних послуг і «ГарПоком». Йдеться про ДП «Гарантований покупець», НАЕК «Енергоатом», ПрАТ «Укргідроенерго» та операторів системи розподілу.
Зазначені компанії повинні до 30 серпня цього року забезпечити купівлю-продаж на електронних аукціонах ресурсу, необхідного для виконання ПСО перед населенням у вересні 2021-го.
Крім того, «Укргідроенерго» зобов’язане до 27 серпня проавансувати «ГарПоку» 2 млрд грн на послугу із забезпечення доступності електроенергії для побутових споживачів.
Передбачається, що діючий механізм ПСО триватиме як мінімум до листопада 2021 року. Зокрема, це зобов’яже «Енергоатом» і «Укргідроенерго» продавати «ГарПоку» ресурс для потреб населення у вересні-жовтні за раніше затвердженими заниженими цінами — 150 грн/МВт·год і 10 грн/МВт·год відповідно.
Зі свого боку, «Гарантований покупець» зобов’язаний продати додаткові обсяги постачальникам універсальних послуг, згідно з чинними до прийняття постанови договорами, на вересень і жовтень цього року.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас