Київ досі без генплану: наскільки застаріли плани розвитку великих міст (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ досі без генплану: наскільки застаріли плани розвитку великих міст (інфографіка)

Казна та Політика
649
Генеральний план розвитку Києва та приміської зони, який діє на сьогоднішній день, Київрада прийняла в 2002 році. Це був четвертий генплан столиці з післявоєнних часів. У 2008 році Київрада почала розробляти новий генеральний план розвитку міста до 2025 року, і в 2010-му прийняла концепцію стратегічного розвитку столиці.
На початку 2019-го головному архітектору Києва доручили в місячний строк розробити проект рішення «Про додаткові організаційно-правові заходи з розробки нового Генерального плану Києва». Однак через нестачу законодавчого регулювання це питання було знову поставлено на паузу. В кінці року проект все ж з’явився. Представляючи його на міжнародному форумі «майбутнє Києва», Віталій Кличко перерахував всі значущі негативні проблеми, з якими щодня стикається саме місто і які довелося враховувати розробникам.
Це складні умови для пересування містом: транспортні затори і стихійні парковки, слабкий розвиток метро, ​​відсутність перехоплювальних паркінгів біля транспортних розв’язок, повільні темпи відновлення громадського транспорту.
У Чернігові прийняти новий генеральний план також мали у 2020 році. Це єдине велике місто, крім Києва, де генплан також прострочений.
У дев’яти містах України розрахунковий термін дії генплану взагалі не визначено. Серед них — Вінниця, Луцьк, Кропивницький, Миколаїв, Рівне, Суми, Тернопіль, Херсон та Чернівці.
Рекордсменом за терміном дії генерального плану є Дніпро. Там документ дійсний до 2046-го року. У Полтаві – до 2041.

У Запоріжжі новий генплан планують прийняти в 2036 році. У Житомирі проект розвитку міста Дійсний до 2035 року. До 2031-го генеральні плани діють в Одесі, Хмельницькому та Черкасах. У Львові – лише до 2025 року. В Івано-Франківську та Харкові – до 2026-го.
За матеріалами:
Слово і Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас