Кабмін схвалив фізичне відділення України від електромереж Росії і Білорусі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін схвалив фізичне відділення України від електромереж Росії і Білорусі

Енергетика
815
Кабінет Міністрів на засіданні 4 серпня затвердив стратегію енергетичної безпеки України на період до 2025 року. Як наголошується в повідомленні Міністерства енергетики, документ визначає цільову модель системи забезпечення енергетичної безпеки як складової національної безпеки і ухвалений на виконання рішення Ради нацбезпеки і оборони від 14 вересня 2020 року.
Документ визначає 29 ключових загроз енергетичній безпеці. До них відносяться, наприклад, як зовнішні ризики — кіберзагрози щодо об’єктів критичної інфраструктури енергетики та агресія з боку Росії, так і внутрішні — можливе незавершення інтеграції з системами електро- та газопостачання Євросоюзу, зношеність основних фондів, відсутність енергетичних резервів тощо.
З урахуванням зовнішніх і внутрішніх викликів і загроз енергетичній безпеці в стратегії сформульовані три базові прогнозні сценарії змін в енергетичній сфері та їх впливу в середньостроковій перспективі на розвиток ПЕК — збереження поточних тенденцій і стану справ, сценарій «недружнього впливу» і сценарій «позитивної трансформації».
«Щоб не допустити можливих негативних наслідків в рамках двох перших сценаріїв, а також запобігти стагнації енергетичного сектору, необхідні системні дії, спрямовані на реалізацію сценарію „позитивної трансформації“ і забезпечення енергетичної незалежності», — вказують в Міненерго.
Відзначається, що докладні кроки для втілення в життя позитивного сценарію будуть прописані вже в плані реалізації стратегії, який повинен бути підготовлений Міненергетики протягом шести місяців.
Крім того, протягом року з дня ухвалення стратегії уряд повинен буде затвердити методику оцінки рівня і загроз енергетичній безпеці України. На її основі Міненерго забезпечить підготовку звіту про стан енергетичної безпеки України та згадану оцінку загроз.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас