Штрафи за порушення обігу ГМО-продукції в Україні планують підняти в 100 разів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Штрафи за порушення обігу ГМО-продукції в Україні планують підняти в 100 разів

Особисті фінанси
562
Міністерство економіки підготувало два законопроекти: про державне регулювання генно-інженерної діяльності та про посилення відповідальності у сфері поводження з генетично модифікованими організмами. Документи планується затвердити на засіданні уряду 4 серпня і передати в Раду.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на порядок денний засідання уряду 4 серпня.
Першим документом планується розмежувати повноваження органів державної влади в галузі поводження з ГМО; удосконалити систему оцінки ризиків ГМО – про можливий вплив на здоров’я людини та навколишнього природного середовища; впровадити європейські механізми державної реєстрації ГМО; удосконалити вимоги до маркування ГМО-продукції та запровадити правила щодо її простежуваності.
Другим законопроектом пропонується посилити відповідальність за поводження з ГМО.
Зокрема, планується встановити, що невиконання норм поводження з генетично модифікованими організмами тягне за собою накладення штрафу на громадян від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 7000 до 1000. (Зараз штрафи становлять від 5 до 8 мінімумів для громадян і від 7 до 10 для посадових осіб).
Неоподатковуваний мінімум становить 17 гривень. Таким чином, максимальний штраф складе 17 тисяч гривень.
Планується встановити, що розміщення на ринку генетично модифікованої продукції з порушенням вимог законодавства тягне за собою накладення штрафу на громадян від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 200 до 400 мінімумів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас