Для «безкоштовного» встановлення лічильників газовикам потрібно 5 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для «безкоштовного» встановлення лічильників газовикам потрібно 5 млрд грн

Особисті фінанси
776
З 2023 року в Україні споживачі природного газу, які використовують його виключно для приготування їжі, можуть бути відключені від послуги, якщо відмовляться від безкоштовного встановлення лічильника.
Провести роботи можуть газорозподільні компанії за рахунок частини своєї виручки — Нацкомісія, що регулює сфери енергетики і ЖКГ (НКРЕКП), закладає в тарифи операторів ГРС кошти на планові роботи зі встановлення лічильників. Наприклад, на цей рік для компанії «Київгаз» комісія передбачила 186,6 млн грн на ці роботи.
Однак для того щоб забезпечити всіх українських споживачів приладами обліку витрати палива, потрібна набагато більш значна сума. Як пояснили UBR.ua у пресслужбі «регіональної газової компанії» (РГК), яка під своїм брендом об’єднує 20 підприємств, залежно від вартості лічильника на програму їх встановлення необхідно витратити від 3 до 5 млрд грн.
«Питання лічильників — це завжди питання до НКРЕКП. Чи закладуть вони близько 3 млрд грн в нинішніх цінах в тариф на розподіл для встановлення мільйона лічильників?» — зауважив нам голова пресслужби «РГК» Данило Нестеров.
Відзначимо, що в «РГК» не погоджуються з оцінками Міністерства енергетики щодо загальної кількості домогосподарств, які отримують «блакитне паливо» тільки для плити і при цьому не мають систем обліку — у відомстві називають цифру 2,15 млн. Данило Нестеров вважає, що це завищена оцінка.

Як змінити постачальника газу в Україні

За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас