Владислав Савченко: ІТ-вузи, на які варто орієнтуватися майбутнім ІТ-фахівцям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Владислав Савченко: ІТ-вузи, на які варто орієнтуватися майбутнім ІТ-фахівцям

Особисті фінанси
2052
Ринок ІТ зростає, кадровий дефіцит зашкалює, галузі потрібно більше випускників. Але на які конкретно вузи орієнтуватися тим, хто завтра хоче працювати в ІТ-галузі?
Ось дві цифри: українська ІТ-індустрія потребує на рік 50 тис. фахівців, а дипломованих випускників вузів за цим профілем виходить щороку близько 25 тис.
Але крім кількості, ІТ-галузь потребує ще й якісного потоку випускників — з хорошою математичною і технічною базою. Українські університети готують таких студентів, проте далеко не всі. Хороша новина — інженерів з серйозною базою готують не лише в столиці.
Хто серед кращих
Якщо говорити про вузи, то головними постачальниками хороших кадрів для багатьох ІТ-компаній залишаються три головні «політехніки»:
  • Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»;
  • Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»;
  • Національний університет «Львівська політехніка».
Таке регіональне розмаїття говорить багато про що. На щастя, ІТ-освіта — це не той випадок, коли в столицю стікається все найкраще.
Є одна проста риса, яка вирізняє ці університети: щоб туди вступити, потрібні хороші результати зовнішнього тестування.
Так, це в багатьох випадках не показник, так, є й інші критерії. Але вступаючи до такого ЗВО (маючи непогані бали по ЗНО, звісно. — авт.), ви підписуєтеся на цікаве оточення. Як мінімум.
Крім того, ці три політехніки дають хороший базис. Університети плідно співпрацюють з бізнесом, розвиваючи формат дуальної освіти — тобто спільні з ІТ-компаніями навчальні програми. Приваблює і технічна спеціалізація цих університетів, в рамках якої народжуються проекти на стику різних технічних спеціальностей і спільних інтересів.
Сюди ж можна зарахувати і Державний університет телекомунікацій, який поставляє ринку програмних інженерів, фахівців з кібербезпеки і навіть готує фахівців з ІТ-бізнесу.
Звичайно, не спеціалізацією єдиною. Цей список був би неповним без факультету комп’ютерних наук та кібернетики Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Регіональні зірки
Ще б пак, це ж топові виші, скажете ви. Але в менших містах часто також готують випускників з непоганою базою.
Наприклад, одеські компанії з нашої Європейської Асоціації Програмної Інженерії відзначають хороший рівень інженерів-початківців, які закінчили факультет математики, фізики та інформаційних технологій Одеського національного університету імені Мечникова — там дають серйозну математичну основу.
А з хорошими технічними знаннями приходять випускники Одеської національної академії зв’язку імені Попова та Одеської політехніки.
Приємні відгуки від колег-роботодавців звучать на адресу Харківського національного університету радіоелектроніки.
Якщо вибір стоїть не серед топових вузів, то потрібно шукати університет, який активно взаємодіє з бізнесом.
Приклад такого — Запорізький національний університет, який по частині ІТ-спеціальностей відтягує на себе навіть абітурієнтів з Дніпра та Одеси.
Хоча в порівнянні з ними Запоріжжя менше, тут працює багато ІТ-компаній, зацікавлених впливати на освітній ландшафт міста.
Так у ЗНУ з’являються трендові напрямки за спеціалізаціями, а найближчим часом є план відкрити навіть R&D-центр. Така практика сприятиме практичному навчанню студентів, чого бракує багатьом вузам з ІТ-спеціальностями.
Як вибрати ЗВО, який дійсно докладає всіх зусиль для вирощування конкурентного на ринку праці фахівця? Потрібно придивитися ближче.
  • Чи співпрацює заклад вищої освіти з ІТ-компаніями в плані спільних навчальних проектів, менторства, стажування?
  • Наскільки гнучкий ЗВО — чи стежить він за змінами на ринку праці, чи пропонує актуальні спеціальності?
  • Чи поєднує він навчання, фундаментальну освіту з практиками, необхідними ринку?
Залишається тільки сподіватися, що в найближчі роки буде з’являтися все більше університетів, які зможуть відповідати цим критеріям.
Владислав Савченко, засновник IT-компанії Powercode та Європейської Асоціації Програмної Інженерії
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас