Нюанси звільнення держслужбовців у зв’язку зі скороченням штату — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нюанси звільнення держслужбовців у зв’язку зі скороченням штату

Особисті фінанси
360
Трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом у випадку змін в організації виробництва і праці.
Про це інформує Координаційний центр з надання правової допомоги.
Згідно із законом «Про державну службу», держслужбовця попереджають про звільнення у разі скорочення штату (чисельності, посади), реорганізації чи ліквідації держоргану у письмовій формі не пізніше ніж за 30 календарних днів.
Одночасно держслужбовцю можуть пропонувати будь-яку вакантну посаду держслужби у тому самому держоргані (за наявності). При цьому не застосовують положення законодавства про працю щодо отримання згоди профспілки на звільнення. У разі звільнення з державної служби державному службовцю виплачується вихідна допомога у розмірі 2 середньомісячних заробітних плат.
Державний службовець, якого було звільнено, у разі створення в державному органі, з якого його звільнено, нової посади чи появи вакантної посади, що відповідає кваліфікації державного службовця, протягом шести місяців з дня звільнення за рішенням суб’єкта призначення може бути призначений на рівнозначну або нижчу посаду державної служби, якщо він був призначений на посаду в цьому органі за результатами конкурсу.
Процедура скорочення держслужбовців має такі особливості:
  • письмове попередження за 30 днів до дня звільнення;
  • роботодавець не зобов’язаний переводити працівника на іншу посаду. Не застосовують положення ч. 2 ст. 40 КЗпП — звільнення допускається, якщо неможливо перевести працівника, за його згодою, на іншу роботу. Тобто, немає вже обов’язку у роботодавця переводити працівника, за його згодою, на іншу роботу;
  • пропозиція державному службовцю вакантної посади є правом суб’єкта призначення або керівника державної служби, а не обов’язком;
  • згода профспілки на звільнення держслужбовця не отримується. За 30 календарних днів до запланованих звільнень первинним профспілковим організаціям надається інформаціящодо цих заходів, включаючи інформацію про причини звільнень, кількість і категорії працівників, яких це може стосуватися, про терміни проведення звільнень, а також проводяться консультації з профспілками про заходи щодо запобігання звільненням чи зведенню їх кількості до мінімуму або пом’якшення несприятливих наслідків будь-яких звільнень;
  • звільнення може бути у період лікарняного або відпустки;
  • розрахунок при звільненні – 7 днів;
  • розмір вихідної допомоги — дві середні місячні зарплати;
  • протягом 6 місяців з дня звільнення може бути призначений на таку саму посаду за умови, якщо він був призначений на посаду в цьому органі за результатами конкурсу.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас