За допомогою адронного коллайдера виявили нову форму матерії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За допомогою адронного коллайдера виявили нову форму матерії

Технології&Авто
1396
Група вчених за допомогою Великого адронного коллайдера відкрила нову частинку матерії – екзотичний тетракварк. Про це 29 липня повідомило агентство Інтерфакс з посиланням на публікацію CERN.
Зазначається, що частинка сильно виділяється серед побратимів. Це єдиний відомий науці двічі зачарований тетракварк, тобто, що містить відразу два зачаровані кварки, але не має в своєму складі зачарованих антикварків.
Вона має позитивний заряд (+1) і масу приблизно 3,875 ГеВ (гігаелектронвольт).
Зазначається, що екзотичний тетракварк – рекордсмен-довгожитель. Час його життя приблизно в 10-500 разів більший, ніж у частинок зі схожою масою.
Тетракварк – це екзотична елементарна частинка, адрон, що складається з двох кварків і двох антикварів. Екзотичними тетракварки називають, тому що спочатку вважалося, що адрони можуть складатися або з пари кварк-антикварк (такий адрон називається мезоном), або з трьох кварків (в цьому випадку адрон називається баріоном; баріонами є, наприклад, протон або нейтрон).
Понад 50 років тому було зроблено припущення, що існують адрони, що складаються з чотирьох і навіть п’яти кварків – тетракварки і пентакварки. Наразі експериментально виявлено чотири пентакварки і близько 20 тетракварків.
Кварк – фундаментальна частинка, яка не спостерігається у вільному стані, але входить до складу сильно взаємодіючих частинок, таких як протони і нейтрони. Кварки є безструктурними, точковими частинками.
Зачарованими називаються кварки з позитивним зарядом, що дорівнює двом третинам елементарного електричного заряду і масою 1,25 ГеВ.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас