НБУ: світові ціни на товари українського експорту будуть поступово знижуватися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: світові ціни на товари українського експорту будуть поступово знижуватися

Казна та Політика
496
НБУ очікує, що глобальна цінова кон’юнктура для України на світових ринках після стрімкого поліпшення в першому півріччі 2021 року надалі поступово погіршуватиметься:
«Прискорене зростання пропозиції навіть за високого попиту поступово стабілізуватиме світові ціни на більшість товарних груп. Однак через посилення контролю за викидами у світі (внаслідок активізації виконання Паризької кліматичної угоди) середньостроковий рівень цін на більшість товарів буде вищим порівняно з попередніми роками.
У ІІ кварталі тривало стрімке подорожчання сталі через суттєвий дефіцит в умовах прискореного відновлення світової економіки та посилення екологічних вимог, що змушує змінювати технологічні процеси. Нарощування світової пропозиції поступово скоригує ціни донизу, однак реалізація плану регулювання викидів, насамперед Китаєм та ЄС, утримуватиме ціни на високих рівнях. З цієї ж причини значним залишатиметься попит на високоякісну руду. Проте через збільшення виробництва руди Австралією, Бразилією та Китаєм (на африканському залізорудному проєкті) вона поволі дешевшатиме.
Світові ціни на зернові та олійні культури зростали та були доволі волатильними через високе споживання з боку промислового, кормового та харчового сегментів. Додатковим негативним чинником були нижчі врожаї через погіршення погодних умов, зокрема в країнах Латинської Америки. Надалі, попри високий світовий попит, ціни знижуватимуться на ці товарні групи завдяки очікуваним рекордним урожаям.
Світові ціни на енергоносії стрімко зросли в умовах відновлення світової економіки, дії угоди ОПЕК+ та вичерпання запасів (запаси природного газу станом на кінець червня в Європі залишалися на 10-річному мінімумі для цього періоду). На прогнозному горизонті ціни на нафту коливатимуться близько 60–70 дол./бар. Високий попит задовольнятиметься суттєвими обсягами видобування, насамперед країнами поза ОПЕК, та очікуваним відновленням постачання з Ірану в межах виконання ядерної угоди. Натомість попит на природний газ як більш екологічно чистий продукт суттєво зростатиме, що утримуватиме ціни на нього, попри сезонні корекції, на високому рівні».
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас