Що таке персональний кредитний рейтинг? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що таке персональний кредитний рейтинг?

Особисті фінанси
58
Персональний кредитний рейтинг (ПКР) – це об’єктивна оцінка кредитоспроможності людини. Він пояснює поточний стан кредитної історії, говорить про можливість отримання нової позики в майбутньому. Чим вище цей показник, тим більше шансів отримати від фінансової установи гроші. Якщо рейтинг невисокий, то чекайте відмову.
Як формується особистий кредитний рейтинг
Якість кредитної історії – головний фактор, що враховується банком або МФО при узгодженні заявки на кредит. 80% відмов у кредитуванні відбувається через поганий рейтинг. ПКР створюється на основі даних з НБКІ, враховує загальне боргове навантаження позичальника, кількість закритих, відкритих позик, наскільки своєчасно було проведено погашення кредитів.
Але найголовнішим критерієм при розрахунку кредитного рейтингу є відсутність або наявність прострочень в минулому. В результаті формується певний бал. Чим він вищий, тим нижче рівень кредитного ризику людини.
Що показує кредитний рейтинг:
- У діапазоні від 1 до 200 – негативний рейтинг. У клієнта банку або МФО може бути непогашений борг.
- Від 201 до 400 – поганий показник. Отримати іпотеку з такими даними не вийде, але можна подати заявку на кредит в МФО.
- Від 401 до 600 – середнє значення, можна оформити позику на невелику суму.
- Від 601 до 800 – хороший рейтинг. Є великі шанси отримати кредитування не тільки в МФО, але і в банку.
- Від 801 до 1000 – ідеальний портрет позичальника для будь-якого кредитора. Банки таким клієнтам пропонують додаткові бонуси – низький відсоток, великий ліміт, довгий термін оплати і т.д.
МФО і банки звертають увагу на шкалу персонального кредитного рейтингу, але приймають значення про видачу грошей самостійно, тобто можуть схвалити автокредит або іпотеку і при середньому рейтингу.
З яких причин може бути знижений кредитний рейтинг?
Числова оцінка кредитоспроможності позичальника включає в себе 10+ факторів, які впливають на загальний бал. Сама по собі кредитна історія не статична, вона хоч і не стирається, але постійно оновлюється. Велика кількість запитів на кредит в банки і МФО одночасно можуть трохи знизити рівень кредитного рейтингу. Також на цей показник впливають неоплачені аліменти і рахунки за комуналку, штрафи. Виправлення рейтингу – справа тривала, тому варто запастися терпінням.
Як збільшити свій кредитний рейтинг в БКІ
  • Погасити свої борги.
  • Взяти кілька невеликих позик один за іншим, погасити їх вчасно без дострокового погашення.
  • Оформити кредитну картку в банку на мінімальний ліміт, користуватися нею мінімум 6 місяців, виконуючи свої зобов’язання в повному обсязі.
Хороший кредитний рейтинг складається при активному користуванні кредитами, їх повним погашенням без прострочень. Важливо знати, що рівень впливу подій на якість ПКР знижується з ростом їх терміну давності. Тобто непогашені раніше кредити можна перекрити оплаченими позиками в поточному часу – все це допоможе реабілітуватися перед банками і МФО. При цьому велика кількість одночасно схвалених і відкритих позик тільки знизять Ваш рейтинг.
Як дізнатися свій кредитний рейтинг
Уточнити свій рівень кредитоспроможності можна на офіційних сайтах в Бюро кредитних історій. У мережі з’явилося багато ресурсів, які пропонують допомогу в цьому питанні, але не варто довіряти всім підряд, так як багато шахраїв. Перед запитом послуги на отримання кредитного рейтингу, слід упевнитися в надійності бюро.
Перевірити ПКР можна різними способами:
  • Через інтернет-банкінг «Приват24», де є зручна опція в розділі «Мої рахунки» – «Кредитний рейтинг».
  • За допомогою додатка Privat24 «Кредитний рейтинг».
  • Через програму «Кредитна історія», яку можуть завантажити собі користувачі мобільних гаджетів, які працюють на ОС Android і iOS.
  • На сайті ubki.ua – найбільшого бюро України УБКІ через вхід в особистий кабінет позичальника (знаходиться праворуч на головній сторінці).
    Обов’язково перевіряється свій кредитний рейтинг перед кожним зверненням за позикою. Це дозволить оцінити свої можливості, дізнатися про незакритих кредитах і т.д. Такий підхід дозволяє уникнути несподіваної відмови, заощадити власний час на походи в банк. Раз на рік кредитна історія надається жителям України безкоштовно.
Мобільний додаток «Кредитна історія»
УБКІ співпрацює з усіма великими кредиторами в Україні, в її базі більш 88 млн. національних кредитних рейтингів людей. Це найбільший банк даних по країні. Компанія з недавніх пір пропонує офіційний мобільний додаток, що дозволяє стежити за станом свого рейтингу кредитоспроможності, отримувати повідомлення про всі зміни. При необхідності, завжди можна задати питання компанії, наприклад, за якою шкалою оцінюється кредитний рейтинг або уточнити роботу додатка.
Після установки програми на свій смартфон, ви зможете:
  • Щорічно перевіряти свої дані в системі, отримувати частіше звіти по рейтингу на платній основі.
  • Без обмежень і повністю безкоштовно стежити за своїм рівнем кредитоспроможності.
  • Підключити опцію «СтатусКонтроль», що дозволить отримувати повідомлення про зміни в особовій справі Бюро, запитах кредиторів по Вам.
  • Мати під рукою архів з отриманими відповідями від співробітників БКІ та іншими повідомленнями.
  • Управляти опцією FREEZE, яка на деякий час зможе заблокувати Вашу можливість отримувати позики. Така послуга допомагає боротися з шахраями в сфері кредитування, якщо розумієте, що Ваші особисті дані були скомпрометовані, документи втрачені.
  • Швидко зареєструвати втрату персональних документів, щоб захистити себе від шахраїв.
  • Підібрати оптимальний займ з урахуванням особистого рейтингу в системі.
    Щоб увійти в систему, потрібно вказати в додатку свій номер телефону, дату народження, а також ввести код перевірки, який прийде на смартфон у вигляді повідомлення. Обов’язково внесіть в програму той номер телефону, який Ви повідомили кредиторам при заповненні заявки на позику.
Кому не дадуть кредит в ReCredit
ТОВ «Кредітсервіс» (він же ReCredit) – єдина компанія в Україні, яка видає гроші для рефінансування кабальних мікропозик, виданих нашими МФО. Ми готові надати до 100 000 гривень на термін до 12 місяців ПІД 0,25% В ДЕНЬ. Таких приємних умов не може запропонувати жодна мікрофінансових компанія. Гроші можна взяти на різні цілі – відпустка, лікування, покупку або ремонт машини, підтримку бізнесу, ми не потребуємо від Вас підтверджуючих документів про витрачання отриманих коштів. Якщо Ви звернулися до нас за кредитом, але отримали відмову, в першу чергу перевірте свій персональний кредитний рейтинг.
У багатьох банках важко отримати схвалення навіть по кредитній карті, не кажучи вже про споживчий кредит, в інші організації не хочеться звертатися. Що стосується МФО, то в нашій країні їх понад 300-х, але їх фінансова діяльність до кінця не врегульована – кредити видаються під 700% річних, іноді зустрічаються компанії, які позичають гроші під 800-1000% в рік на 2-4 тижні. Понад 10 000 гривень оформити важко.
ReCredit пропонує максимум вигод для клієнтів, але у нас є невелика вимога по ПКР – ми не кредитуємо позичальників при рейтингу нижче 249. Обов’язково уточніть рівень кредитоспроможності, щоб оцінити шанси на отримання кредиту, а після відразу подавайте заявку на позику. Ми працюємо по нормам і законам України, розглядаємо всі запити вручну, тому застосовуємо індивідуальний підхід до кожного клієнта.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас