Відмовили в пільговому перевезенні: що робити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відмовили в пільговому перевезенні: що робити

Особисті фінанси
678
За перевезення пільгових категорій громадян витрати перевізнику має компенсувати місцевий бюджет.
Про це йдеться в повідомленні Мінюсту.
Та на практиці це не завжди так. Тому перевізники, боючись втратити свою вигоду, не надто радо перевозять пільговиків, а деякі водії навіть поводять себе некоректно, якщо виникає ситуація з пільговим перевезенням.
Безоплатний проїзд надається на підставі посвідчення учасника бойових дій/особи з інвалідністю внаслідок війни. Особи, які користуються пільгами, повинні звернутися у квиткову касу автостанції для внесення відповідної позначки до касової відомості та отримання квитка на пільговий проїзд у випадку безплатного проїзду приміським та/або міжміським транспортом.
Також, якщо ж учасник бойових дій планує скористатися послугами перевезення залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом, йому необхідно для отримання квитка надати касиру проїзні талони, що видаються разом з посвідченням учасника бойових дій.
Безпідставна відмова у передбаченому законом пільговому перевезенні громадян тягне за собою адміністративну відповідальність − штраф у розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян 850 гривень.
Якщо вам безпідставно відмовили у безоплатному проїзді, треба:
  • з’ясувати назву та контактні дані перевізника (інформація, як правило, зазначається в інформаційних матеріалах, розміщених біля водія), ім’я водія;
  • записати номер транспортного засобу, час та маршрут поїздки;
  • придбати квиток, зберегти його;
  • а у разі звернення до суду − подбати про наявність свідків відмови у безоплатному проїзді.
У разі, якщо водій громадського автотранспорту відмовляється прямувати маршрутом, поки ви не сплатите за проїзд, попри наявність у вас посвідчення учасника бойових дій, або ж коли касир автостанції відмовляє вам у видачі безоплатно квитка (за наявності вільних місць) для захисту порушеного права ви можете звернутися зі скаргою до керівника перевізника, органу місцевого самоврядування або територіального управління Державної служби України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпека). До заяви необхідно додати копії посвідчення учасника бойових дій і проїзного квитка (за наявності).
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас