За 5 років система закупівель Prozorro заощадила Україні 190 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За 5 років система закупівель Prozorro заощадила Україні 190 млрд грн

Казна та Політика
188
1 серпня виповнюється 5 років, як використання Prozorro стало обов’язковим для всіх державних замовників. Відтоді в системі пройшло понад 2 мільйони конкурентних закупівель.
Про це Finance.ua повідомили в пресслужбі компанії.
Впродовж 5 років державні та комунальні органи та підприємства заощадили на закупівлях 190 млрд грн. У середньому завдяки закупівлі в Prozorro на 1 млн грн замовники економлять 80-100 тисяч грн.
Минулого 2020 року економія становила майже 56 млрд грн.
«І така сума – це майже вдвічі більше, ніж було щороку до того. Система Prozorro залишається унікальним інструментом, який не тільки дозволяє економити на держзакупівлях, але і є однією з основ антикорупційної реформи в Україні. Відкритість у публічних закупівлях формує новий рівень довіри між громадянами та державою, тому розвиток Prozorro залишається важливим елементом урядової політики», — зауважив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.
«Поява Prozorro зробила ринок держзакупівель більш відкритим та прозорим для бізнесу. 130 тисяч учасників змагалися на аукціонах Prozorro за ці 5 років. І понад 90% з них — це представники малого та середнього бізнесу. У подальшому ми розраховуємо на трансформацію та удосконалення системи, розширення переліку інформації щодо закупівель, зокрема зазначення країни походження товарів, концентрації закупівель тощо. Також розраховуємо на збільшення конкуренції майданчиків, які є складовою екосистеми Prozorro», — прокоментував перший віце-прем’єр — міністр економіки України Олексій Любченко.
Загалом сфера закупівель та сама система Prozorro постійно вдосконалюється. Так, уже з 2022 року будуть повністю ліквідовані тендерні комітети. На їхню зміну прийде формат роботи через уповноважених осіб — фахівців, для яких закупівлі будуть не додатковим навантаженням, а оплачуваною роботою.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас