Експерт описав ідеальний інвестиційний портфель для непрофесійного інвестора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт описав ідеальний інвестиційний портфель для непрофесійного інвестора

Особисті фінанси
1963
Інвестори-початківці часто задаються питанням, куди вигідніше вкласти гроші. Михайло Рітчер — керуючий активами, співзасновник компанії Wotan — під час панельної дискусії на міжнародному форумі «Податкова амністія 2021» описав, з чого має складатися інвестиційний портфель новачка.
«Перше, з чого починати — як ми будемо платити податок, адже від цього далі будуватиметься весь наш інвестиційний портфель. В Україні потрібно шукати тих торговців, які платять податки і дають вихід на зарубіжний ринок, де також будуть за вас платити», — зазначив він.
Далі, за словами Рітчера, необхідно підбирати такі активи, які будуть акумулювати всередині себе дивіденди, що тим самим дозволить відкласти податкові відрахування на кілька наступних років.
Ще, підкреслює фінансист, важливою є сума грошей, якою ви володієте, бо для кожного інвестиційного депозиту активи будуть різні.
Михайло Рітчер переконаний, що загалом є три основні класи активів, які в принципі повинні бути в інвестиційному портфелі:
  • пайові активи — це той же самий бізнес, інвестиційні фонди, які інвестують в бізнес або в акції;
  • дохідні активи — це облігації;
  • захисні активи. Сюди я б більше відніс нерухомість і депозити, він же «кеш».
Яку суму куди інвестувати? Якщо сума до $ 10 тис., каже Рітчер, необхідно інвестувати в бізнес, а саме в інвестиційні фонди, які інвестують в акції.
«Для цього є американські інвестиційні фонди. Ті ж, які повторюють індекси S&P 500, NASDAQ-100 та інші. Або ж в Україні є фонди, які повторюють динаміку цих індексів. Принаймні намагаються їх повторювати в українських реаліях», — пояснив експерт.
Якщо ж сума починає зростати, то є сенс додавати в портфель ОВДП.
«Коли ви інвестуєте в ОВДП — це вже сума $ 50 тис. і більше. Тоді ви отримуєте ті самі 11−12% стабільно. Так, у гривні, але одночас за рахунок доларових активів і активів у національній валюті, ви отримуєте збалансований портфель, який захищений від девальвації та інфляції», — зазначив Михайло Рітчер.
Якщо ж сума перевищує $ 250 тис., тоді є сенс додавати собі в інвестиційний портфель нерухомість — отримувати орендні платежі, а потім її перепродати. Тим більше, що ринок нерухомості, як стверджує Рітчер, в Україні поки дешевий, в майбутньому вартість квартир буде стрімко зростати.
«Коли сума ще маленька, також можете додавати невелику частину в молоді компанії або криптовалюти. Але з криптовалютою важливо розуміти, що не важливо, в що ви інвестуєте, в яку криптовалюту. Якщо весь ринок криптовалют падає, падає все. Тому цього активу має бути максимум 5% від усього вашого інвестиційного портфеля», — резюмував експерт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас