Заступник голови НБУ заявляє про відсутність проблем у строку повернення валютної виручки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заступник голови НБУ заявляє про відсутність проблем у строку повернення валютної виручки

Казна та Політика
228
Встановлені у 2019 році у зв’язку з набранням чинності нового закону про валюту обмеження на граничні строки розрахунків за операціями експорту та імпорту товарів на рівні 365 днів є достатніми.
Про це заявив заступник голови Національного банку України Юрій Гелетій в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».
«У 2020 році ми дійсно спостерігали деяке зростання обсягів неповерненої валютної виручки, але треба розуміти, що це був ковідний рік. Тому я б не пов’язував з цим валютну лібералізацію», — сказав він.
Відповідаючи на запитання про стурбованість уряду в питанні неповернення валютної виручки, Гелетій зазначив, що оцінка неповернення — це питання до Державної податкової служби (ДПС), що здійснює нагляд за дотриманням резидентами (крім уповноважених установ) і нерезидентами вимог валютного законодавства.
«НБУ щомісяця надає ДПС виписку з інформації про дотримання граничних термінів розрахунків, але віднесення резидентів до порушників в частині дотримання граничних термінів розрахунків і застосування до них санкцій здійснює ДПС за результатами перевірки діяльності імпортерів і експортерів», — пояснив заступник голови Нацбанку.
Він нагадав, що закон про валюту також передбачає застосування банками ризик-орієнтованого підходу при здійсненні валютного нагляду за операціями клієнтів. «Це дає можливість приділяти більше уваги сумнівним операціям з метою попередження порушень законодавства та запобігати проведенню схемних операцій», — вважає Гелетій.
Як повідомлялося, раніше уряд виступав з ініціативою законодавчо прив’язати відшкодування ПДВ до повернення валютної виручки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас