У травні п’яту частину пільгового газу для населення отримав бізнес – Нафтогаз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У травні п’яту частину пільгового газу для населення отримав бізнес – Нафтогаз

Енергетика
373
Через помилку в контракті між Нафтогазом та газзбутами понад 20% газу за пільговими цінами для населення отримали підприємства.
Про це повідомила пресслужба Нафтогазу у коментарі Економічній правді.
«Нафтогаз» для формування газзбутами власних річних продуктів підписав у квітні контракти з підприємствами. Згідно яких з 1 травня цього року до кінця квітня наступного зобов’язався продавати їм газ за певною ціною, а вони вже продають його населенню протягом року за фіксованою ціною з урахуванням своєї маржі.
Компанія «Йе Енергія» Дмитра Фірташа та «Нафтогаз», які разом контролюють до 80% ринку постачання блакитного палива побутовим споживачам, законтрактували найбільші обсяги — 6 млрд куб м та 2,2 млрд куб м газу відповідно з ціною 7,42 тис. грн за тисячу кубометрів газу — найнижчою з законтрактованих.
У «Нафтогазі» кажуть, що в умовах річного контракту із цією компанією не було встановлено обмежень або зобов’язань газзбутових підприємств постачати природний газ виключно для побутових споживачів. Таким чином, постачальники купували в держави «дешевий» газ для населення та продавали його частину промисловості за високими ринковими цінами.
«Така помилка призвела до того, що у травні 2021 року понад 20% природного газу, який був відпущений газзбутовим підприємствам для постачання населенню за річними договорами, був перепроданий за ринковими цінами (вищими за фіксовані у договорах) для інших категорій споживачів», — повідомили у «Нафтогазі».
У НАКу пояснюють, що проблема полягає саме у тому, як ці контракти були прописані, а не у запровадженні річного продукту та забезпеченні Нафтогазом ресурсу для нього.
Наразі Нафтогаз спільно із Міненерго, НКРЕКП та ТОВОГТСУ" розробили нову модель прозорого забезпечення потреб населення природним газом, додали у НАКу.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас