Фонд держмайна приєднає завод Електроважмаш до Турбоатому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонд держмайна приєднає завод Електроважмаш до Турбоатому

Фондовий ринок
243
Фонд держмайна 27 серпня ініціює позачергові збори акціонерів АТ Турбоатом, на яке виносить питання про приєднання до нього заводу Електроважмаш. Обидва підприємства розташовані в Харкові.
Про це йдеться у проекті рішення зборів акціонерів, опублікованому ФДМ.
Завод Електроважмаш є держпідприємством, у АТ Турбоатом держава в особі ФДМ володіє понад 75,22% акцій.
До порядку денного зборів акціонерів Турбоатому також внесені питання затвердження ринкової вартості акцій компанії і зміни її назви.
Ринкову вартість акцій Турбоатому, визначену оцінювачем, пропонується затвердити у розмірі 1,95 грн за акцію номіналом 0,25 грн.
Назву АТ Турбоатом пропонується замінити на АТ Українські енергетичні машини (АТ Укренергомашини).
Відповідно пропонується внести зміни до Статуту та внутрішніх положень товариства (зокрема, положення про принципи формування наглядової ради компанії).
Турбоатом — єдиний в Україні виробник турбінного устаткування для гідро-, теплових і атомних електростанцій. Географія поставок підприємства охоплює 45 країн Європи, Азії, Америки та Африки.
Крім держави великим міноритарієм (15,34% акцій) є венчурний інвестфонд Сьомий під управлінням КУА Сварог Ессет Менеджмент, пов’язаної з підприємцем Костянтином Григоришиним. Ще 5,59% акцій належить зареєстрованій на Кіпрі Biscone Ltd., афілійованій, за даними Турбоатома, з російським холдингом Силові машини (фактичний власник Олексій Мордашов).
Турбоатом завершив 2020 рік із чистим прибутком у розмірі 226,53 млн грн, що на 27,8% менше, ніж у 2019 році (314,07 млн грн), чистий дохід скоротився майже вдвічі – до 1,46 млрд грн.
Завод Електроважмаш спеціалізується на виробництві потужних гідрогенераторів, турбогенераторів для ТЕС і АЕС, електродвигунів для приводів прокатних станів, шахтних підйомників, тягового електрообладнання для залізничного та міського транспорту. Постачає продукцію в Індію, Казахстан, Бангладеш та інші країни.
У січні-вересні 2020 року завод наростив збиток у 12,7 рази у порівнянні з тим же періодом 2019 року — до 360,97 млн грн, чистий дохід скоротився у 2,2 рази — до 635,4 млн грн. За повний минулий рік результати не оприлюднені.
Гендиректор Турбоатома Віктор Суботін навесні 2021 року заявляв про критичну ситуацію і фактичну зупинки свого партнера — Електроважмашу, і можливість зриву у зв’язку з цим контрактів Укргідроенерго з фінансуванням ЄБРР і ЄІБ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас