Глава «Нафтогазу»: пропозиції щодо збереження транзиту в обмін на невигідні закупівлі газу для України неприйнятні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава «Нафтогазу»: пропозиції щодо збереження транзиту в обмін на невигідні закупівлі газу для України неприйнятні

Енергетика
300
Пропозиції щодо збереження транзиту через Україну в обмін на невигідні закупівлі російського газу для нашої країни неприйнятні, заявив глава НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.
Як повідомляє прес-служба «Нафтогазу», коментуючи заяву голови правління Газпрому Олексія Міллера про готовність забезпечити і збільшити транзит газу через Україну при додаткових закупівлях російського газу, Вітренко сказав, що Україна не прийме“такі дискримінаційні пропозиції".
«По-перше, це (заява Міллера) можна поєднати з попередніми заявами Путіна, які фактично полягають у тому, що вони хочуть, щоб Україна безпосередньо домовлялася з Росією. Але ці домовленості, і Путін натякав на це прямо, включали і імпорт російського газу. І так завжди було, що росіяни наполягали, щоб ми купували багато російського газу за ціною, яка значно вища від ринкової. І наслідком всього цього було те, що ми в середньому платили на $ 5 млрд більше за російський газ, ніж ми отримували за транзит», — зазначив Вітренко в ефірі програми «Україна сьогодні» на телеканалі «Україна 24».
Він додав: «Ось таке продовження транзиту, коли Україна ще повинна доплачувати Росії, нам не потрібно. Ми зараз витрачаємо менше на весь імпортований газ, ніж отримуємо за транзит. Зараз Україна в плюсі, ми отримуємо гроші до держбюджету. Якісь домовленості, які призводять до того, що гроші з України йдуть в Росію, нам не потрібні».
Вітренко також закликав тверезо оцінювати надійність будь-яких обіцянок з боку РФ.
«Росія нам гарантувала безпеку в межах Будапештського меморандуму. Нам Будапештський меморандум-2 не потрібен. Ми не можемо вірити жодним гарантіям Росії після того, як вони всі гарантії … дуже цинічним способом про них просто забули, здійснили військове вторгнення в Україну», — підсумував Вітренко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас