Банки очікують рекредитування бізнесу і зростання попиту на споживчі кредити та іпотеку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки очікують рекредитування бізнесу і зростання попиту на споживчі кредити та іпотеку

Кредит&Депозит
225
Позитивні настрої банків щодо динаміки кредитування у I кварталі 2021 року посилилися у ІІ кварталі: респонденти відзначили подальше зростання попиту домогосподарств і корпорацій на позики та поліпшили до рекордного показника очікування зростання кредитного портфеля бізнесу.
Про це йдеться на сторінці НБУ.
У квітні-червні 2021 року попит на бізнес-кредити зріс, найбільше – на позики МСП, гривневі та короткострокові кредити. Головні чинники – зниження відсоткових ставок, потреба підприємств у капітальних інвестиціях та оборотному капіталі. Пом’якшення кредитних стандартів для бізнесу банки відзначають третій квартал поспіль і пояснюють це високим рівнем ліквідності, посиленням конкуренції з іншими банками, позитивними очікуваннями щодо загальної економічної активності та розвитку окремих галузей, насамперед для МСП.
Третина респондентів відзначили зростання рівня схвалення заявок внаслідок зниження відсоткових ставок, насамперед великим компаніям, а також через збільшення розміру позик.
  • Понад 80% банків уважають загальне боргове навантаження середнім, у великих підприємств воно є вищим, якщо порівняти з МСП. Наступного кварталу фінустанови прогнозують найзначніше з 2013 року пом’якшення стандартів гривневого кредитування бізнесу.
Попит населення на кредити зростає упродовж року. У ІІ кварталі половина респондентів зазначили зростання попиту як на споживче кредитування, так і на іпотеку. Стандарти кредитування населення пом’якшуються третій квартал поспіль. За іпотечними кредитами – завдяки позитивним очікуванням перспектив ринку нерухомості.
Рівень схвалення заявок зріс переважно на споживчі кредити. Кожен п’ятий банк вважає боргове навантаження домогосподарств низьким. У ІІ кварталі учасники опитування відзначили помірне зростання ризику ліквідності, кредитного та процентного ризиків.
Очікування щодо перспектив кредитування
У наступні 12 місяців 79% респондентів прогнозують зростання кредитного портфеля домогосподарств, 88% – корпорацій. Частка банків, які очікують приросту кредитного портфеля підприємств, є найбільшою за всю історію спостережень. 67% фінустанов прогнозують зростання обсягів фондування через збільшення коштів як населення, так і корпорацій. У найближчі три місяці банки очікують подальшого зростання кредитного ризику, водночас процентний ризик та ризик ліквідності зменшаться.
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції по кредитах в Україні. Щоб допомогти вам з вибором кредиту, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. З його допомогою можна швидко і комфортно вибрати необхідний саме вам кредитний продукт.

Помічник по кредитах

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас