В Укртрансбезпеці «винайшли» новий штраф — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Укртрансбезпеці «винайшли» новий штраф

Технології&Авто
951
Штрафи за порушення правил вантажних перевезень передбачені в Законі «Про автомобільний транспорт» №2344-III.
Про це пише Дорожній адвокат
При цьому в Законі відведено спеціальну категорію адміністративно-господарських штрафів за перевезення вантажів з перевищенням вагових норм без відповідного дозволу – абз.14-16 ч. 1 ст.60 Закону. Тобто, відповідно до даних норм, штрафи застосовуються при перевезенні вантажу без відповідного дозволу у разі перевищення вагових норм:
  • від 5% до 10% – штраф у розмірі 8500 грн. (абз.14)
  • більше 10%, але не більше 20% – штраф у розмірі 17 000 грн. (абз.15)
  • більше 20% – штраф у розмірі 34 000 грн. (абз.16).
Отже, при перевезенні вантажу без відповідного дозволу штрафи застосовуються при перевищенні вагових норм від 5% і вище.
Однак цього працівникам Укртрансбезпеки виявилося недостатньо. Тому вони почали застосовувати “новий” штраф – за перевищення вагових норм при перевезенні вантажів від 2% до 5%.
При застосуванні цього штрафу Укртрансбезпека посилається на абз.3 ч.1 ст. 60 Закону №2344-III, який передбачає штраф 1700 грн за перевезення вантажів без оформлення документів, перелік яких визначено ч. 4 ст. 48 Закону. Кваліфікують такі факти як перевезення вантажів з перевищенням вагових норм від 2% до 5% без відповідного дозволу.
Однак, існує правовий принцип «non bis in idem» – «двічі за одне і те ж правопорушення». Зміст цього принципу – заборона притягувати фізичну або юридичну особу двічі до юридичної відповідальності одного виду за одне і те ж правопорушення.
Водночас, особа може бути притягнута за одне і теж правопорушення до різних видів відповідальності, зокрема, нести цивільно-правову, адміністративну або кримінальну відповідальність, що не суперечить принципу «non bis in idem».
Відповідно до статті 61 Конституції України «ніхто не може бути двічі притягнутий до юридичної відповідальності одного виду за одне і те ж правопорушення».
З урахуванням зазначених принципів, в законі і передбачили спеціальну категорію адміністративно-господарських штрафів за перевезення вантажів з перевищенням вагових норм від 5% і вище без відповідного дозволу.
Як пише “Дорожній адвокат”, за помилковою логікою Укртрансбезпеки, за умови перевищення вагових параметрів більше 5% є право за одне порушення (перевищення вагових норм) винести постанову на підставі абз.3 ч.1 ст. 60 і одночасно на підставі абз.14-16 ч. 1 ст.60 Закону.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас