В Україні з 23 липня збільшується вартість кредитів рефінансування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні з 23 липня збільшується вартість кредитів рефінансування

Кредит&Депозит
1628
Національний банк України вніс зміни до операційного дизайну монетарної політики у зв’язку з поступовим відновленням економіки та нормалізацією умов функціонування фінансової системи.
Про це йдеться на сайті НБУ.
З 23 липня відбудеться збільшення вартості кредитів рефінансування, що надаються на тендерах, зокрема:
  • ставка за кредитами рефінансування на строк до 90 днів, що надаються шляхом проведення кількісного тендеру, дорівнюватиме «облікова ставка + 1 в. п.» (раніше вона дорівнювала обліковій ставці);
  • ставка за кредитами рефінансування на строк до 3 років, що надаються шляхом проведення процентного тендеру, буде не меншою, ніж «облікова ставка + 1 в. п.» (раніше вона була не меншою за облікову ставку).
«Для зниження інфляції на горизонті монетарної політики Національний банк вже тричі підвищував облікову ставку в цьому році. Водночас для посилення впливу монетарної політики Правління центробанку вирішило додатково підвищити ставку за кредитами рефінансування на 1 в. п.», — зазначив голова Національного банку Кирило Шевченко. З огляду на збереження високої ліквідності банківської системи — на 22 липня вона перевищує 200 млрд грн — розміщення депозитних сертифікатів строком до 14 днів визначено основною операцією НБУ з регулювання ліквідності. Як і раніше, під час проведення таких кількісних тендерів процентна ставка за депозитними сертифікатами встановлюватиметься на рівні облікової.

Довідка Finance.ua:

  • У ІІІ кварталі 2021 року НБУ почав поступове згортання антикризових монетарних заходів, що були запроваджені у відповідь на коронакризу. Це було обумовлено поверненням економіки до стійкого зростання та збереженням значного профіциту ліквідності в банківській системі.
  • З 1 липня 2021 року було зменшено з 5 до 3 років граничні строки, на які надаються довгострокові кредити рефінансування та укладаються угоди за інструментом своп процентної ставки. Крім того, НБУ обмежив обсяги тендерів із довгострокового рефінансування 5 млрд грн, а також скоротив частоту проведення аукціонів своп процентної ставки з двох до одного разу на місяць. Строковість депозитних сертифікатів було збільшено до докризового рівня (14 днів).
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас