Влад Черкаський: про співпрацю України та Ізраїлю в аграрному секторі економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влад Черкаський: про співпрацю України та Ізраїлю в аграрному секторі економіки

Аграрний ринок
580
Дипломатичним відносинам між Ізраїлем і Україною в 2021 році виповнюється тридцять років. Протягом усіх цих років політична, культурна та економічна співпраця між нашими державами активно розвивається.
Необхідно відзначити унікальність цих відносин, які, серед іншого, активно розвиваються завдяки тому, що близько півмільйона вихідців з України живуть в Ізраїлі і є природним мостом, що з’єднує наші країни.
Товарообіг між Україною та Ізраїлем у сфері сільськогосподарської продукції
Черговим етапом розвитку відносин є договір про зону вільної торгівлі між Україною та Ізраїлем, який набув чинності на початку нинішнього року.
У структурі офіційного товарообігу (офіційні дані не враховують реальний товарообіг у сфері послуг) сільськогосподарська продукція відіграє вагому роль.
За офіційними даними ізраїльської сторони, близько 67% експорту товарів з України займає саме с/г група.
У 2019 році товарообіг сільськогосподарської продукції склав 527,7 мільйонів доларів, з яких близько 97,5% становить експорт з України до Ізраїлю.
У 2020 році товарообіг знизився до 442,7 мільйонів доларів зі збереженням того ж співвідношення між імпортом і експортом. Загальне зниження товарообігу у сфері сільського господарства в 2020 році склало 16%.
Щодо структури експорту продукції українського походження – у 2019 році понад 71% припадало на зернові. У 2020 році на зернові припадало вже близько 59,5%. Основні категорії товарів, що експортуються в Ізраїль, вказані на графіку нижче.
Що ж до структури товарів, що імпортуються з Ізраїлю, понад 40% відводиться на категорію «фрукти і горіхи», 16-18% — це рослинні напівфабрикати. У категорії «Овочі та коренеплоди» в 2020 році спостерігається значне зниження – з 20% від загального обсягу імпорту в 2019 до 6% в 2020 році.
Влад Черкаський: про співпрацю України та Ізраїлю в аграрному секторі економіки
В аналізі структури експорту з України необхідно звернути увагу на відносно низьку диверсифікацію груп товарів, а також на те, що в структурі превалюють сировинні категорії товарів, тобто товари з відносно низькою додатковою вартістю.
Договір про зону вільної торгівлі у сфері сільського господарства
Договір про зону вільної торгівлі товарами між Ізраїлем і Україною, після тривалого переговорного процесу, набув чинності з початку 2021 року.
Основною метою договору є лібералізація торгівлі між нашими державами за рахунок полегшення доступу на ринки обох країн і спрощення процесів переміщення товарів.
У частині сільськогосподарської продукції з моменту набрання договором чинності близько 48% наявних найменувань продукції українського походження встигли отримати звільнення від митних зборів при експорті в Ізраїль. Додаткові товари отримають преференції протягом 3,5,7 років.
Те, що стосується імпорту в Україну ізраїльської агропродукції – з початку імплементації договору вже 28% найменувань були звільнені від мит і ще низка товарів отримають преференції протягом 3-7 років.
Рослинні олії, консервовані овочі, риба українського походження – товари, які вже отримали звільнення від митних зборів в Ізраїлі.
Звільнені від податків в рамках квот також молочна продукція, мед, вина, яйця, м’ясо птиці, пшениця. Горіхи, насіння, спеції, фруктові пюре будуть експортуватися безмитно через 3 роки. Кондитерські вироби, соки, заморожене м’ясо, борошно – в перспективі 5 років. Кетчупи та інші товари – через 7 років.
Якщо ми говоримо про ізраїльські товари, то звільненням від мит при ввезенні в Україну вже користуються такі групи товарів як анчоуси, рослинні олії, тропічні фрукти і добрива.
Глобальні тренди: небезпеки та перспективи
  • Продовольча криза
За оцінками продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO – Food and Agriculture Organization), до 2050 року забезпечення продовольством майже 10-мільярдного населення планети потребуватиме радикальної зміни методів виробництва, переробки, торгівлі та споживання продовольства.
Населення Землі потребуватиме поліпшення глобальних, регіональних і місцевих продовольчих систем. Пандемія також посилює існуючі причини відсутності продовольчої безпеки на планеті.
  • Кліматичні зміни
Дефіцит прісної води є однією з головних проблем людства. За оцінками ООН, вже сьогодні один з трьох жителів планети не має доступу до безпечної питної води, а через 30 років близько 5,7 мільярдів людей житимуть у районах, де мінімум один місяць у році буде відчуватися брак прісної води.
Близько 70 відсотків води, яку беруть із прісноводних джерел на землі, використовується для зрошення.
За різними оцінками, Україна володіє одним з найнижчих у Європі показників забезпеченості водою. За останні три десятиліття в Україні висохли тисячі річок.
За нещодавньою заявою Міністерства захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України, внаслідок кліматичних змін Україна переходить в зону надвисоких температур і погодних катаклізмів.
Агросектор в Україні, особливо в регіонах Південної та Центральної України, вже відчуває дуже серйозні проблеми зі зрошенням, а враховуючи тенденцію глобального потепління, проблема тільки загостриться.
Все це вимагає сучасних технологій для ефективного використання водних ресурсів, у тому числі для потреб сільського господарства.
***
Перелічені вище глобальні проблеми створюють для України не лише небезпеки, а й значний потенціал збільшення ринків збуту своєї сільськогосподарської продукції. Для реалізації цього потенціалу необхідна модернізація галузі за рахунок сучасних технологій, а також створення в Україні власної інноваційної екосистеми в галузях Agritech & Watertech.
Влад Черкаський, генеральний директор Торгово-промислової палати Ізраїль-Україна
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас