Як іноземцю успадкувати будинок і присадибну ділянку на території України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як іноземцю успадкувати будинок і присадибну ділянку на території України

Нерухомість
460
Якщо за життя спадкодавець не приватизував земельну ділянку, на якій розміщено житловий будинок та господарські будівлі і споруди, то до спадкоємців у порядку спадкування переходить право власності на будівлі і споруди, а щодо земельної ділянки – право користування.
Про це пише Мін’юст.
Якщо ж за життя спадкодавець набув право власності на присадибну земельну ділянку, то до його спадкоємців переходить і право власності на таку ділянку незалежко від їх громадянства.
Спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.
Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв її, якщо протягом визначеного законом строку він не заявив про відмову від неї.
Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем – має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.
Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.
Для прийняття спадщини встановлюється строк у 6 місяців, який починається з часу відкриття спадщини.
Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є майно та/або майнові права, які обтяжені, та/або нерухоме та інше майно, щодо якого здійснюється державна реєстрація, зобов’язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно.
Нотаріус при видачі свідоцтва про право на спадщину за законом перевіряє факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства за законом осіб, які подали заяву про видачу свідоцтва, та склад спадкового майна. На підтвердження цих обставин у спадкоємців витребовують документи, які підтверджують вказані факти.
За відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів нотаріус роз’яснює йому процедуру вирішення зазначеного питання в судовому порядку.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас