Міжбанк: чи чекати падіння долара до 27,10 гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: чи чекати падіння долара до 27,10 гривень

Валюта
716
У вівторок головними чинниками, які впливатимуть на поведінку учасників валютного ринку та курс, стануть:
1) закінчення періоду бюджетних платежів у клієнтів;
2) поточна діяльність підприємств в умовах дозволу Нацбанком купівлі валюти без контрактів на суму в еквіваленті до 100 тисяч євро на день, яке починає працювати з сьогоднішнього дня;
3) аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП.
Фактично той, хто не встиг ще розрахуватися з державою по податках, сьогодні ще буде активно це робити, щоб «не влетіти» зі штрафами. Це традиційно додасть пропозиції валюти на ринку і зіграє на користь нацвалюти. Крім цього, клієнтам треба профінансувати поточні гривневі витрати з господарської діяльності і на це теж потрібна гривня.
Частково може додати попит на валюту в найближчі дні набуття чинності постанови НБУ № 80 від 13.07.2021 року. Деякі клієнти просто вирішать надлишок гривні перевести у валюту, частина — просто протестувати роботу нового механізму і навіть «пограти» на курсі як долара, так і євро. У будь-якому випадку — це дещо збільшить попит на міжбанку в найближчі дні. Але особливої загрози для курсу нацвалюти ми поки на поточний момент в цьому механізмі не бачимо. Річ у тім, що особливого надлишку гривневих ресурсів у компаній немає, а значить і особливих можливостей для масованої скупки долара і євро у них теж не виникне.
Як ми писали раніше, фактор сьогоднішнього аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП також буде чинити певний вплив на поведінку учасників торгів. Але цього разу його вплив буде обмеженим. Це тому, що всі вони чекають рішення Правління Нацбанку щодо облікової ставки, а воно буде оголошено тільки 22-го числа. Нерезиденти і частина місцевих гравців будуть чекати рішення регулятора, що скоротить їхню активність на аукціоні і не додасть великого припливу валюти на міжбанк.
Після консультацій з первинними дилерами чиновники прибрали з пропозиції короткі гривневі папери на 196 днів на суму 500 млн гривень і залишили:
Враховуючи, що вже 21 липня Мінфін має погасити гривневі облігації на 15,61 млрд гривень і виплатити відсотки ще за іншими 5 випусками паперів, гроші чиновникам вочевидь потрібні. Але поки немає рішення щодо облікової ставки — на великі суми покупок облігацій з боку іноземців ми б не розраховували. В основному, покупцями на цьому аукціоні будуть держбанки та інші місцеві гравці.
За нашими розрахунками, 20 липня буде продано облігацій у гривневому еквіваленті на суму від 6,1 до 9,7 млрд гривень з прибутковістю за гривневими паперами — від 8,85% до 12,59% річних, залежно від термінів розміщення, і облігації в євро з прибутковістю близько 2,5% річних.
Ми прогнозуємо на сьогодні обсяг операцій на міжбанку в межах до $ 125−140 млн при укладенні до 440−550 угод.
Для особливого тиску на курс гривні на торгах підстав немає, але і значного падіння котирувань американської валюти чекати не варто. Річ у тім, що при найменших натяках на значне просідання курсу долара — ми побачимо на торгах Нацбанк з викупом надлишку валюти, що і підтримає безготівковий курс долара на торгах. А ось на готівковому ринку відчувається певний надлишок пропозиції валюти, що дозволяє власникам обмінників періодично намагатися занижувати курс прийому з метою в 27 гривень. При цьому курс продажу долара вони залишають на середньоринковому рівні.
Котирування міжбанку, за нашими розрахунками, 20 липня будуть в межах: долар — коридор 27,12−27,35 грн, євро — коридор 31,85−32,20 грн.
Курс долара на міжбанку — графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
долар США — 27,21 / 27,23
євро-32,05 / 32,08
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас