КС України визнав конституційним встановлення мінімального посадового окладу в розмірі прожиткового мінімуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КС України визнав конституційним встановлення мінімального посадового окладу в розмірі прожиткового мінімуму

Казна та Політика
398
Конституційний суд України визнав конституційними приписи закону «Про оплату праці», яким мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) встановлюється в розмірі не менше прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року.
Про це повідомляє прес-служба суду.
Автори клопотання стверджували, що прожитковий мінімум не може використовуватися для встановлення мінімального посадового окладу (тарифної ставки), оскільки він є лише соціальною гарантією того, що мінімальна заробітна плата не буде встановлена нижче рівня величини, достатньої «для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження її здоров’я, набору продуктів харчування, а також мінімального набору непродовольчих товарів та мінімального набору послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особи».
Народні депутати зазначали, що після набрання чинності хаконом № 1774 в оскаржених нормах закону та Кодексу для встановлення розміру мінімального посадового окладу (тарифної ставки) застосовано величину, яка в грошовому вираженні менша, ніж та, що використовувалася для обчислення посадових окладів до внесення відповідних змін.
Як вказав суд, мінімальний посадовий оклад «тарифна ставка» не є різновидом державних соціальних гарантій і застосовується під час формування тарифної системи оплати праці, а також є підставою для диференціації розмірів заробітної плати. Водночас, розміри мінімальної заробітної плати та мінімального посадового окладу не можуть бути нижчими, ніж прожитковий мінімум.
При визначенні розміру мінімальної заробітної плати та встановленні розміру мінімального посадового окладу (тарифної ставки) повноважні органи державної влади повинні враховувати, що їх розміри повинні забезпечувати особисті потреби не тільки кожного співробітника, але і членів їхніх сімей, якщо вони не здатні або не в змозі забезпечити своєю працею або іншим чином задоволення цих потреб самостійно.
«Таким чином, навіть у разі встановлення Кабінетом Міністрів України мінімального посадового окладу (тарифної ставки) у розмірі, меншому від розміру мінімальної заробітної плати, застосування норм чинного законодавства в їх сукупності гарантує дотримання вимог частини четвертої статті 43 Конституції України», — підкреслюють у суді.
Мінімальним розміром виплат, які повинен отримувати кожен як основне джерело існування для забезпечення реалізації конституційного права на достатній життєвий рівень, є прожитковий мінімум, розмір якого з урахуванням його суті і призначення визначає Верховна Рада України у відповідному законі.
Кабінет Міністрів України зобов’язаний встановлювати такий розмір мінімального посадового окладу (тарифної ставки), щоб його використання в тарифній системі оплати праці не лише забезпечило достатній життєвий рівень для того, хто працює, а й заохочувало працівника до поліпшення умов життя для себе і своєї сім’ї.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас