Польща виграла в суді ЄС у справі про газопровід OPAL та «Газпром» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща виграла в суді ЄС у справі про газопровід OPAL та «Газпром»

Енергетика
488
Судді Суду Європейського союзу відхилили скаргу Німеччини і залишили в силі рішення суду першої інстанції в Люксембурзі від 2019 року стосовно газопроводу OPAL на користь Польщі – щодо відповідності правилам ЄС у сфері енергетики.
Про це повідомляє Polskie Radio 24.
Суд, зокрема, погодився з Варшавою і скасував рішення Єврокомісії, що дозволяє російському «Газпрому» в більшій мірі використовувати потужність газопроводу.
«Законність будь-якої дії інституцій ЄС, які підпадають під сферу його енергетичної політики, повинна оцінюватися у світлі принципу енергетичної солідарності», — постановив Суд ЄС.
Як уточнив у своєму Twitter журналіст «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк, це рішення — «велика перемога для Польщі, України, Литви, Латвії та Естонії проти Німеччини і Європейської комісії».
«Європейський суд постановив, що трубопровід OPAL повинен відповідати правилам ЄС у сфері енергетики та що ніяких винятків не може бути надано для «Північного потоку», — зазначив він.

Довідка Finance.ua:

  • У вересні 2019 року Суд ЄС скасував рішення Єврокомісії 2016 року, що дозволяло ширше використання пропускної здатності трубопроводу OPAL російським «Газпромом».
  • Польський уряд стверджував, що повне використання пропускної здатності газопроводу «Північний потік» дозволить «Газпрому» перенаправити додаткові обсяги газу на ринок ЄС, що ставить під загрозу енергетичну безпеку ЄС, в тому числі Польщі.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас