У «Нафтогазі» прокоментували можливий запуск «Північного потоку-2» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У «Нафтогазі» прокоментували можливий запуск «Північного потоку-2»

Енергетика
532
ЄС має гарантувати збереження транзиту газу через територію України – це може стати прийнятною для України гарантією для запуску «Північного потоку-2».
Про це на форумі Україна 30 заявив голова «Нафтогазу» Юрій Вітренко.
«Для нас важливо фізично зберегти транзит, щоб він йшов через Україну. Ми не хочемо ще один Будапештський меморандум. Ми сподіваємося, що європейські компанії забронюють відповідні потужності і будуть отримувати газ фізично на кордоні України з Росією. Це буде гарантією того, що газ буде йти через Україну і після 2024 року, коли закінчується поточний контракт із Газпромом», – сказав він.
Вітренко зазначив, що така вимога України виходить з того, що російський Газпром – це велика кількість ризиків, оскільки Росія дуже часто не дотримується контрактних зобов’язань.
У той же час голова «Нафтогазу» наголосив, що російський проєкт «Північний потік-2» – це питання не економіки, а безпеки і політики.

Довідка Finance.ua:

  • Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба казав, що Україна не веде офіційних переговорів про компенсації в разі завершення «Північного потоку — 2», але буде керуватися принципами безпеки і забезпечення Росією виконання домовленостей, якщо до цього дійде справа.
  • Міністр енергетики України Герман Галущенко розповів, що питання «Північного потоку-2» обговорювалося на всіх рівнях, і на сьогоднішній день «те, що відбувається з ринковою ціною на газ в Європі», є наслідком того, що робить Росія для того, щоб примусити до реалізації «Північного потоку-2».
За матеріалами:
Слово і Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас