Вчені назвали три ознаки токсичного місця роботи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені назвали три ознаки токсичного місця роботи

Особисті фінанси
1853
Професор з уортонської школи бізнесу Ненсі Ротбард каже, що токсичне місце роботи — це офіс, де співробітники початкової ланки відчувають агресивний тиск, він виснажує і штовхає до звільнення.
Про це пише Фокус з посиланням на Futurism.
Агресивний тиск може включати глузування, конкуренцію, необгрунтовані вимоги і безліч інших факторів. Зрештою, ситуація може стати небезпечною для психічного здоров’я співробітника.
У дослідженні, проведеному в червні 2021 року, вчені використовували такий показник, як психосоціальний клімат (PSC).
Він в загальних рисах визначає, наскільки психологічно безпечно почуваються люди на своїх робочих місцях.
Вчені виявили зв’язок між PSC і симптомами депресії, які найбільше проявлялися у чоловіків, ніж у жінок. Іншими словами, хоча відомо, що токсична маскулінність підживлює токсичні робочі місця, чоловіки страждають від такої атмосфери більше з жінок.
Токсичні робочі місця не виникають на порожньому місці, вони створюються людьми. Заслужений декан і почесний професор Університету Акрона, президент компанії Human Resource Decisions Стенлі Сільверман каже, що тут доречне прислів’я про рибу, що гниє з голови.
«Коли на чолі організації стоїть зарозумілий і токсичний лідер, співробітники початкової ланки думають, що саме так виглядає успіх і намагаються самі змоделювати таку саму поведінку. Це створює токсичне місце роботи», — говорить Сільверман.
Психотерапевт Джеймс Марруго, який допомагає успішним чоловікам впоратися зі стресом і тривогою через роботу, згоден з такою заявою.
«Занадто зайняті лідери, які позбавлені співчуття, як правило, створюють токсичну робочу обстановку», — зазначає Марруго.
Три ознаки токсичного робочого місця. Токсичні робочі місця бувають різних форм і видів, але Сільверман вказує на три загальні ознаки.
  • Велика тікучка. Людям властиво залишати токсичні робочі місця. Вони йдуть через здоров’я, що погіршилося, або з інших причин, але так чи інакше, співробітники залишають це місце роботи.
  • Нездорова конкуренція. Сільверман розповідає, що він консультував компанії, в яких культивувалася ідея: «працюй старанніше, ніж всі інші». Такий підхід, у свою чергу, може створити токсичне середовище. Наприклад, в одній компанії всі співробітники виходили на роботу по суботах, незважаючи на відсутність завдань. Співробітники знали, що віцепрезидент компанії буде на місці у вихідний, і таким чином хотіли виділитися перед начальством.
  • Співробітники бояться один одного. Коли місце роботи токсичне, зв’язок між людьми переривається. «Якщо в компанії люди активно уникають один одного, це явна ознака токсичного робочого місця», — говорить Марруго.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас