Банки vs МФО: хто видає більше кредитів в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки vs МФО: хто видає більше кредитів в Україні

Особисті фінанси
844
У 2020 році сумарно 3,9 млн українців отримали кредити.
Про це розповів керівник кредитного напрямку Treeum Олександр Бойко під час МФО саміту-2021.
Хто більше кредитував населення:
  • банки видали кредитів на суму $ 6,2 млрд або в процентному співвідношенні 77,5%;
  • у МФО українці взяли позик на $ 0,43 млрд (17,8%).
Більше новин про кредити, депозити та страхування є в нашому телеграм-каналі Finance_ukr. Рекомендуємо підписатися, щоб завжди бути в курсі!
«Зрозуміло, що найбільше видають кредити банки. Це пов’язано з тим, що, по-перше, у банків більш високий середній чек. Плюс користуються популярністю споживчі кредити, товари в розстрочку та інше. Проте набирають популярності і кредити онлайн», — заявив Бойко.
За його словами в 2020 році збільшилася тенденція на запити щодо отримання кредитів в онлайні. Приріст тут склав 38%. Серед факторів, які прискорили онлайн-кредитування, звичайно, і початок пандемії.
Банки vs МФО: хто видає більше кредитів в Україні
«Клієнти не могли виходити на вулицю, їм було простіше зробити запит на сайті і потім отримати бажаний кредит в інтернеті. В середньому зараз МФО видають близько 900 тисяч кредитів. Це не унікальні кредити, тому що найчастіше клієнт бере два-три кредити в кількох організаціях», — поділився статистикою спікер.
Що відбулося з клієнтами, які повертаються за кредитами? Аналітики розділили їх на кілька сегментів за сумою виданих кредитів:
  • перший сегмент — це клієнти, які отримують кредити до 5 тис. грн;
  • другий сегмент — від 5 тис. до 10 тис. грн;
  • третій — від 10 тис. до 50 тис. грн і вище.
Аналітика показала, що змінилася частка клієнтів у сегменті від 5 тис. до 10 тис. грн. Якщо в 2020 році таких було близько 17%, то в 2021 — таких тільки 8%. За словами Олександра Бойка, цей сегмент перетік в сегмент 10 тис. грн і вище.
Банки vs МФО: хто видає більше кредитів в Україні
Банки vs МФО: хто видає більше кредитів в Україні
«Як ми бачимо, банки не видають кредити до 5 тис. грн — на таку суму дають позику мікрофінансові компанії. Це логічно, тому що ризики банків не дозволяють кредитувати клієнтів, у яких є кредит в двох-трьох МФО. І другий фактор — якщо клієнт шукає суму до 5 тис. грн, відповідно він шукає її в інтернеті і бажає отримати її онлайн. А якщо йому потрібна сума більша, він збирає документи і йде у відділення банку — це більш складний процес. В онлайні йому достатньо подати заявку і почекати 15 хвилин, щоб її схвалили, і отримати гроші на картку», — розповів Бойко.

Отримати гроші до зарплати 💸

Також він зазначив, що починаючи з 2021 року знизився відсоток схвалення кредитів банками. Проте МФО показують постійне зростання схвалення заявок.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас