Експерт назвала середній дохід в Україні на сім'ю з 3 осіб (дослідження) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт назвала середній дохід в Україні на сім'ю з 3 осіб (дослідження)

Особисті фінанси
13808
Для цілого світу 2020 рік став роком змін: з’явився новий споживач і нова реальність. Яким став цей споживач, скільки він витрачає і на чому економить, розповіла Account Director Kantar Україна Анна Шахдінарян під час МФО саміт-2021, який відбувся 1 липня в Києві.
За її словами, все, що формує основи споживача, можна описати в трьох словах — споживчі настрої, дохід, економія.
До речі, в телеграм-каналі Finance_ukr ми часто публікуємо лайфхаки, які допоможуть економити. Там же вчимо не платити зайвого банкам і магазинам. Підписуйтесь!
«Україна — бідна країна, тому що якщо розподіляти населення за шкалою доходів, то понад 70% – це середній клас і нижче середнього. Українці не мають доходів, щоб без накопичень купити собі велику побутову техніку. А високоприбуткова аудиторія — це та, якій вистачає грошей на купівлю нерухомості. Таких всього 13%. 70% людей в Україні мають середній дохід і ще 17% – низький. Це коли людям бракує грошей на їжу і одяг», — розповіла Шахдинарян.
Експерт назвала середній дохід в Україні на сім'ю з 3 осіб (дослідження)
Середній дохід на людину у 2021 році зріс: минулого року він був на рівні 9 тис. грн за місяць, а зараз становить 10 015 грн.
«Як рахується дохід? Рахується, скільки людина живе в сім’ї, скільки вони отримують доходу, і ділиться на цю кількість. В середньому в Україні 3 людини в сім’ї та їхній спільний дохід — від 30−40 тис. гривень. Рівно половина з цього доходу, незважаючи на те, що доходи ростуть, йде на їжу. І це наші реалії, тому що щоденні наші витрати з’їдають 40% бюджету», — каже експерт.
В Україні в середньому витрати на їжу становлять 4 726 грн на місяць.
Також експерт розповіла, що згідно з дослідженнями, 41% жителів України вважають, що матеріальний стан їхньої сім’ї погіршився за останній рік.
Експерт назвала середній дохід в Україні на сім'ю з 3 осіб (дослідження)
«Економія на техніці та електроніці досить сезонна, тому що якщо ми візьмемо ті ж дані не за березень-квітень, а за листопад-грудень, то побачимо, що на електроніці вже не економили, але заощадять на холодильнику, бойлері та іншій великій побутовій техніці і великих покупках», — зазначила Шахдинарян.
Експерт назвала середній дохід в Україні на сім'ю з 3 осіб (дослідження)
Зараз індекс споживчих настроїв зупинився на показнику 77. Якщо індекс таких настроїв в країні 100, це означає, що споживач відчуває себе позитивно і він готовий витрачати гроші і відкладати заощадження. В Україні позитивний індекс (тобто вище 100) був тільки один раз — в 2019 році.
Експерт назвала середній дохід в Україні на сім'ю з 3 осіб (дослідження)
«У нас нова криза. І якщо для іншого світу криза — це досить рідкісне явище, то в Україні вони з’являються з періодичністю раз на три роки», — заявила експерт.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас